• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Friso bouwt laboratorium Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Marknesse

18 maanden geleden. 

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart laboratorium in Marknesse krijgt een nieuw onderkomen. Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek is als aannemer aangesteld voor de grootschalige nieuwbouw van ruim 18.000 m2 in Marknesse. Het NLR is de nationale kennisonderneming voor de lucht- en ruimtevaart. Zij zijn toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor zowel de overheid als het bedrijfsleven.

Het project wordt uitgevoerd in Marknesse (Flevoland). Op het bestaande NLR-terrein wordt een bedrijfsgebouw met industrie- kantoor- en bijeenkomstfuncties gerealiseerd. De bouwwerkzaamheden bestaan uit de nieuwbouw van een centraal gebouw van 3 lagen met o.a. de entree, een auditorium (aula) en een restaurant. Daarnaast worden er drie kantoorgebouwen gerealiseerd met op de begane grond een onderzoeksruimte en op de tweede en derde laag kantoorruimtes. De corridor, ook wel de centrale as genoemd, wordt de verbindende factor tussen het centrale gebouw en de kantoren en hallen. In de totaal 7 productiehallen vinden specifieke werkzaamheden plaats waar hoge eisen worden gesteld aan trilling en geluid. De hallen kunnen ingedeeld worden in kleinere ruimten en zijn in sommige gevallen voorzien van tussenverdiepingen (entresols). De hallen zijn zodanig opgezet dat deze in een kortere of langere vorm kunnen worden uitgevoerd (groei- en krimpmogelijkheden). Daarnaast wordt het gebouw energiezuinig uitgevoerd, zo is er een warmte en koude opslag in de bodem voor de klimaatbeheersing. Naast de bouwkundige en installatiewerkzaamheden is Friso ook verantwoordelijk voor de terreininrichting.

Volgens een ontwerp van architectenbureau Inbo is rekening gehouden met de bestaande structuur van het grootschalige terrein. In het plan vormt het NLR het functionele hart; een door bomen omzoomd gebouwencluster welke verbonden worden door een waterpartij. Het landschap loopt als het ware door in het gebouw. In het gebouw worden fysieke en visuele verbindingen gelegd tussen de diverse afdelingen.

Na oplevering van de nieuwbouw in Flevoland zullen de medewerkers van het NLR over een werkomgeving beschikken die voldoet aan alle moderne eisen ten aanzien van energiehuishouding en duurzaamheid, met een uitstraling die past bij het hightech onderzoekswerk van de 300 medewerkers op de NLR-locatie in Marknesse.