• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Binnenkort spectaculair hijswerk op Ameland

52 maanden geleden. 

Friso Bouwgroep realiseert in opdracht van R.K. kerkbestuur St.Clemensparochie Nes Ameland de restauratie van de Sint Clemenskerk. Op dit moment is Friso druk bezig met het herstellen van alle, door de brand verwoestte, onderdelen. Een spectaculair onderdeel daarvan is het dak en de nieuwe toren. Binnenkort worden de nieuwe dakelementen in één keer in de lucht gehesen. 

Spectaculair hijswerk

"De uitdaging van deze restauratieklus zit hem vooral in de dakconstructie. De compleet nieuwe kap wordt in de fabriek van Houkesloot Prefab gemaakt. Op de bouwplaats wordt het in elkaar gezet en vervolgens in een keer op de kerk gehesen. Een enorm precies werk, omdat alles exact moet passen. En natuurlijk ook spectaculair om die grote dakelementen in één keer de lucht in te hijsen", vertelt werkbegeleider Ingmar Halbersma van Friso Restauratie. "Datzelfde kunstje doen we met het dak van het koor nog een keer. De toren wordt naast de kerk in elkaar gezet. Als deze klaar is komen de leien erop en daarna wordt de gehele toren in één keer op de kerk geplaatst".Opbouw van de toren op de bouwplaatsNieuwe brugstaven en profielstenen ter plaatse van de ramen Aanbrengen van de nieuwe gewelvenNieuwe dakelementen klaar voor transport

Binnenkant wordt gemoderniseerd

Het complete casco is tijdens de brand overeind gebleven en wordt letterlijk ‘aan alle kanten’ gestut. Het metselwerk wordt gerestaureerd en er worden nieuwe profielstenen geplaatst. Zo worden de muren geschikt gemaakt voor dubbele beglazing. De binnenkant van de kerk wordt gemoderniseerd. Er komt een nieuwe natuurstenen vloer, isolatie en nieuwe wandafwerking. De kerk blijft als kerk in gebruik, maar zal daarnaast ook gehuurd kunnen worden. De verwachting is dat de kerk in de loop van 2016 weer in gebruik kan worden genomen.|

Zo authentiek mogelijk bouwen

De kerk, een ontwerp van de beroemde architect Cuypers, is gebouwd in 1878. Door de brand is het grootste deel van de kerk verwoest, maar er waren voldoende monumentale resten om het monument in ere te herstellen. Het oorspronkelijke ontwerp wordt dan ook zo authentiek mogelijk weer opgebouwd.
 


Friso is uw partner in restauratie

Friso is specialist in restauratie en renovatie. Door de overname van De Lang Bouw BV zijn in 2006 de disciplines restauratie en renovatie opgenomen binnen de organsatie. De timmermannen met de ‘gouden handen’ die zo zeldzaam zijn kwamen daarmee in dienst bij Friso.