• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Bouwborg aan de slag voor Domesta

26 maanden geleden. 

Woningcorporatie Domesta investeert in de nieuwbouw van 32 energiezuinige woningen in Weiteveen en Zandpol (Drenthe). In totaal worden opgeteld in beide dorpen 38 verouderde woningen tegen de vlakte gehaald en opnieuw opgebouwd door Bouwborg (onderdeel van Friso Bouwgroep). De woningen worden per fase gesloopt door de opdrachtgever zodat Bouwborg er vervolgens een nieuwe woning kan bouwen.

Na onderzoek door Domesta bleek dat de fundering onder de maat was en het cement was aangetast door aanwezige veenzuren. Alle woningen die in Weiteveen en Zandpol worden gesloopt zijn gezien de huidige normen slecht geïsoleerd en bovendien is de indeling verouderd.

Als basis voor dit project gold een uitvraag van Domesta uit 2010 voor het ontwerpen en realiseren van een standaard levensloopwoning, waarvan er ca. 20 per jaar zouden worden gerealiseerd. Hieruit is de "levensloopwoning" van Bouwborg BV (onderdeel van Friso Bouwgroep) als een van de partijen gekozen. Het eerste project hiervan is in Oosterhesselen (8 woningen) gebouwd. In totaal wordt het project in zes fasen uitgevoerd.

Levensloopbestendige woningen

Op dit moment is Bouwborg in Weitveen nog bezig met de bouw van moderne senioren- en levensloopbestendige woningen. In een levensloopbestendige woning zijn voorzieningen aangebracht die het mogelijk maken deze te gebruiken, ook als de bewoner in de toekomst minder goed ter been is of om een andere reden de veiligheid of toegankelijkheid een belangrijkere rol gaan spelen.

Herman Heller van Bouwborg is projectleider bij de huidige fase van deze ombouw en is momenteel bezig met de laatste twee moderne woningen. "De woningen worden voornamelijk in fases omgebouwd tot een nieuwe moderne woning, een senioren woning of een levensloopbestendige woning. Het verschil zit voornamelijk in de indeling van het huis. Bij een levensloopwoning zitten bijvoorbeeld de slaapkamer en de badkamer beneden". 

Prefab Casco woning

De woning wordt opgebouwd door middel van een prefab casco woning. Een prefab woning is een woning waarvan de belangrijkste componenten niet op de bouwplaats worden gefabriceerd maar kant-en-klaar worden aangeleverd vanuit de fabriek. Hierdoor kunnen de vakmensen van Bouwborg snel schakelen en is de moderne woning al opgeleverd in 11 weken.