• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Duurzaamste Student Stay en Starbucks Leeuwarden openen deuren

30 maanden geleden. 

Mei 2013 stond voor Friso Bouwgroep in het teken van de bouw van de allereerste studententoren op de kenniscampus in Leeuwarden. Inmiddels heeft Friso Bouwgroep in opdracht van CampusLeeuwarden nog twee dezelfde duurzame torens gebouwd en werd de laatste toren inclusief de allereerste Starbucks vestiging van Friesland afgelopen vrijdag (1 september jl.) feestelijk in gebruik genomen.


In totaal werden er 3 studententorens gebouwd. Op de foto toren 3 waar zich de Starbucks bevindt.

Duurzaamste Student Stay van Nederland

De nieuwe zogenaamde ‘Student Stay’ wordt de duurzaamste van Nederland genoemd. De drie torens hebben zich kunnen onderscheiden door het toepassen van zeer duurzame en vooruitstrevende technieken. Tijdens de bouw behaalde het project het BREEAM certificaat "very good". Dit certificaat beoordeelt het project op duurzaamheid. Door het gebruik van duurzame materialen, een energieprestatiecoëfficiënt van 0.6 en de toepassing van energiezuinige installaties, is deze studentenhuisvesting één van de meest duurzame van Nederland geworden. Ieder gebouw is bijvoorbeeld uitgevoerd met een open bron systeem (WKO) en zowel verwarmd als gekoeld door vloerverwarming/vloerkoeling. Op het dak is een energiedak aangebracht om zonnewarmte te gebruiken voor ruimteverwarming en het voorverwarmen van warm tapwater. Daarnaast werden PV panelen ingezet om een deel van de elektrische energie van de warmtepomp op te wekken. Ook zal warmte teruggewonnen worden uit het rioolwater. Hiervoor werd een gescheiden rioolsysteem aangelegd. Zwart water wordt zo gescheiden van grijs water. In totaal kunnen er ruim 240 studenten gehuisvest worden. Het ontwerp was in handen van Mecanoo Architecten uit Delft.

Eerste Starbucks van Friesland

Naast de duurzaamste Student Stay kreeg Friso Bouwgroep ook de primeur om de allereerste Starbucks van Friesland te realiseren. Afgelopen vrijdag opende ook de Starbucks haar deuren in de laatste toren. De Starbucks in Leeuwarden is de zestiende vestiging van de koffieketen in Nederland.


De allereerste Starbucks vestiging opent haar deuren in de Student Stay van Leeuwarden