• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Bouwborg stelt 100 schoorstenen veilig in aardbevingsgebied

26 maanden geleden. 

Sinds begin 2016 is Bouwborg, in opdracht van Centrum veilig Wonen, bezig met het veiligstellen van woningen in het aardbevingsgebied in Groningen. De Tweede Kamer heeft met minister Kamp afgesproken dat minimaal 3.000 woningen in het aardbevingsgebied versneld veiliger worden gemaakt, zodat de risico’s voor bewoners in het gebied worden weggenomen wanneer er een aardbeving met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter zou komen.

Vervangen schoorstenen

"De grootste uitdaging van het project is een goede communicatie creëren met de bewoners. Ze hebben er namelijk niet om gevraagd dat de maatregelen aan hun woning worden uitgevoerd"

Hendrik Zuidema van Bouwborg is projectleider van deze klussen. Het veiliger maken van de woningen omvat concreet het wegnemen, vervangen of versterken van risicovolle gebouwelementen. Hierbij valt te denken aan nieuwe schoorstenen, gemetselde versleepte kanalen, uit het lood staande gevels, gemetselde tuinmuren en grote scheurvorming in gevels.

Veiligstellen van 100 adressen

Het belangrijkste element aan een woning die veilig gesteld moet worden is de schoorsteen. Wanneer deze in verhouding te hoog of te slank is wordt er bepaald door de constructeur dat deze vervangen moet worden. De schoorstenen worden dan vervangen door een volledig op maat gemaakte prefab lichtgewichte schoorstenen uit een aluminium frame, cementgebonden beplating en verlijmde steen strips. Deze nieuwe schoorstenen hebben veel voordelen: de schoorstenen zijn zo licht dat ze er "gewoon" op gezet kan worden en zijn bestendig tegen de trillingen van zware aardbevingen. Normaal gesproken leveren schoorstenen de meeste risico’s met trillingen, maar dat is met zo’n schoorsteen dus niet het geval. Momenteel is Bouwborg bezig met het veiligstellen van 100 adressen in o.a. Hellum, Huizinge, Middelstum, Loppersum, Stedum, Uithuizen en Zeerijp.

"De grootste uitdaging van het project is een goede communicatie creëren met de bewoners. Ze hebben er namelijk niet om gevraagd dat de maatregelen aan hun woning worden uitgevoerd en zijn vaak ongeduldig. Daarom doen we flink ons best om de bewoners te begeleiden tijdens de voorbereidende en uitvoerende fase. Om met deze situaties om te gaan, hebben alle vaklieden en begeleiding kantoorpersoneel een communicatiecursus hij het CVW gevolgd." Aldus Hendrik.