• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Friso Civiel klaart manouvreerklus inhijsen Rijnhavenburg Alphen aan den Rijn

26 maanden geleden. 

In opdracht van Gemeente Alphen aan de Rijn bouwt Friso Civiel sinds begin dit jaar aan de verhoging van de Rijnhavenbrug in Alphen aan de Rijn. De circa 50 jaar oude brug is de nautische toegang tot de Rijnhaven en wordt volledig vernieuwd. Deze week stond in het teken van het plaatsen van de stalen brugonderdelen. De klus verliep volledig volgens planning en zonder incidenten. Zowel gemeente Alphen aan den Rijn als Friso Civiel kijken met een goed gevoel terug op het manouvreerwerk van afgelopen week.

De Rijnhaven is nu een weinig gebruikte industriehaven. Voor de Rijnhaven zijn concrete plannen om deze te ontwikkelen tot jachthaven. Hierdoor zal het aantal brugopeningen aanzienlijk toenemen (van ongeveer twee keer hinder per week naar enkele duizenden keren per jaar). Om het aantal openingen enigszins te beperken wordt de vaste doorvaarthoogte dus vergroot.

Manouvreerwerk in de Rijnhaven

De nieuwe brug is opgebouwd uit een betonnen onderbouw en stalen bovenbouw. Deze week zijn  de twee imposante stalen delen geplaatst. Het eerste deel, het brugval, is dinsdagochtend vroeg op zijn plek gehesen. De balansligger, het bovendeel van de brug, volgde vandaag. De beiden delen werden op een ponton via de Oude Rijn aangevoerd en bleven nabij de Maximabrug overnachten. Zowel het rijdek als de balansligger werden beide met twee telescoopkranen vanaf de kant geplaatst. De kranen stonden aan weerszijde van de doorvaart. Hierdoor konden de brugdelen met het ponton tussen de kranen worden gevaren en vervolgens op hun plek worden gehesen. Benieuwd hoe Friso Civiel deze klus klaarde? Bekijk onderstaande video van Drone-flight Europe. 

Vervolg werkzaamheden

Vanaf 23 september wordt de ballast met vrachtwagens aangevoerd en met een kraan in de balansligger gelegd. Nadat de ballastblokken zijn aangebracht en gefixeerd zijn , wordt de brug in een open stand gepositioneerd. Hierna installeert Friso Civiel de elektrische- en besturingsinstallatie en de hydraulische installatie.