• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Jurriëns Noord geeft pakhuis uit 1657 nieuwe bestemming

29 maanden geleden. 

Dat Jurriëns Noord specialist is in het herstellen van monumentale panden, moge na het zien van deze klus in Harlingen duidelijk zijn. Het echte ambachtelijke timmerwerk, waarbij Puur Vakmanschap zich laat gelden, wordt momenteel toepast in een monumentaal ‘Pakhûs’ uit 1657. Behoud van het historische erfgoed is uiteraard de leidraad in de uitvoering.

Van wijnopslag tot woonhuis

In opdracht van Vereniging Hendrick de Keyzer voert Jurriëns Noord de restauratie en herbestemmingswerkzaamheden uit. Het monumentale pand is in opdracht van de koopman Sicce Lubbers in 1657 gebouwd. De begane grond was bestemd voor de opslag van wijn en de vier verdiepingen dienden als graanpakhuis. In de 18de eeuw wisselde de bestemming van de pakzolders verschillende keren.

Het pakhuis is nooit ingrijpend verbouwd en verkeert nog bijna geheel in de midden 17de-eeuwse toestand. De vakmannen van Jurriëns Noord pakken onder andere de voorgevel aan de noordzijde en het monumentale pannendak aan. Daarbij worden er drie appartementen in het pand gecreëerd. Naar verwachting wordt het pand in november 2017 opgeleverd.