• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Jurriens Noord blaast oud pakhuis nieuw leven in!

24 maanden geleden. 

De restauratie van het oude pakhuis aan de Noorderhaven in Harlingen is volbracht. Vandaag wordt het pakhuis officieel geopend en zijn belangstellende van harte welkom om een kijkje te nemen. Vanaf mei vorig jaar is Jurriëns Noord in opdracht van Vereniging Hendrick de Keyser begonnen aan de restauratie van het 361 jaar oude pand.


Bron: Vereniging Hendrick de Keyser  - Fotografie: Zien24 - Klik op de foto voor meer foto's van het project

Van pakhuis tot woonhuis

Het monumentale pand is ooit in opdracht van de koopman Sicce Lubbers in 1657 gebouwd. De begane grond was bestemd voor de opslag van wijn en de vier verdiepingen dienden als graanpakhuis. In de 18de eeuw wisselde de bestemming van de pakzolders verschillende keren. Het pakhuis is nooit ingrijpend verbouwd en verkeert nog bijna geheel in de midden 17de-eeuwse toestand. De vakmannen van Jurriëns Noord begonnen met het herstel van het casco: de goten werden vervangen, houtrot, de gevel en luiken (kunnen weer open!) werden hersteld. Van het oude wijnpakhuis op de begane grond is een bedrijfsruimte gemaakt, de graanzolders op de verdiepingen zijn omgetoverd in drie moderne appartementen waarbij de originele pakhuissfeer zoveel mogelijk is behouden. De tientallen meterslange zichtlijnen in het pakhuis werden gehandhaafd.

Vondst oude poort en trap

Tijdens de restauratie werd een bijzondere vondst gedaan: een stenen poortje uit 1657 met de originele stenen trap. Het poortje met gebeeldhouwde druiventrossen, was de verbinding tussen het pakhuis en de mouterij. De gemetselde trap is in het nieuwe ontwerp geïntegreerd.


Bron: Vereniging Hendrick de Keyser  - Fotografie: Zien24 - Klik op de foto voor meer foto's van het project

Puur vakmanschap

Dat Jurriëns Noord specialist is in het herstellen van monumentale panden, moge na het zien van deze klus in Harlingen duidelijk zijn. Het echte ambachtelijke timmerwerk, waarbij Puur Vakmanschap zich laat gelden, is bij dit monumentale pand goed zichtbaar. Naast het pakhuis in Harlingen restaureerde Jurriëns Noord ook het Eysingahuis in Leeuwarden. Klik hier voor meer informatie over dit project wat tevens ook in opdracht van Hendrick de Keyser werd uitgevoerd.


Bron: Vereniging Hendrick de Keyser  - Fotografie: Zien24 - Klik op de foto voor meer foto's van het project