• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Friso Oost bouwt NOM-modelwoning

23 maanden geleden. 

In Enschede heeft Friso Oost meegewerkt aan de verduurzaming van een huurhuis uit 1982. Deze woning van woningbouwcorporatie Domijn staat model voor andere sociale huurwoningen die energieneutraal gemaakt moeten worden. 

De komende jaren moeten zo'n 80.000 Twentse huurwoningen energieneutraal gemaakt worden. Om te komen tot de perfecte energieneutrale woning heeft een team van professionals op het gebied van verduurzaming, de koppen bij elkaar gestoken. Het resultaat hiervan staat aan de Stinsburg in Enschede; een compleet gasloze en energieneutrale woning voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van duurzaamheid. 

In onderstaande visual is aangegeven welke aanpassingen er gedaan zijn (klik op afbeelding voor grotere versie).

Innovatieve producten

"Het doel was om een energieneutraal huis te ontwikkelen waarin het fijn wonen is. In de woning is gebruik gemaakt van de nieuwste snufjes op het gebied van verduurzaming," vertelt projectleider Herbert Reerink van Friso Oost. "Natuurlijk zijn er zonnepanelen toegepast, hebben we de schil geïsoleerd en is het glas vervangen. Maar dat is zeker niet alles. Zo heeft de installateur een warmtepomp geplaatst en de vloer is aan de onderkant nageïsoleerd. Tevens is het innovatieve Solar Freeze toegepast. Sommige producten zijn zo nieuw dat ze nog niet eens gecertficieerd zijn."

"De komende tijd wordt het gedrag van de bewoners uitgebreid bijgehouden, vertelt Reerink "Echt overal zit een sensor op, zodat het bewonersgedrag gemontiord kan worden. Zo wordt duidelijk wat het effect is van de investeringen en hoe het beste rendement behaald kan worden. De tests die we in het voortraject uitgevoerd hebben zijn in elk geval veelbelovend."

 

Film

Een filmpje over dit project staat op de site van Tubantia.

 

Meer weten?

Herbert Reerink vertelt graag meer over dit bijzondere project. U kunt hem bereiken via 0545 - 29 18 42 of via de mail: h.reerink@frisobouwgroep.nl

 

Aan dit project werkten mee: Reimarkt, woningbouwcorporatie Domijn, De Groot Installatiegroep, Pilkington, SolarFreezer, Pionering, Niles en aannemer Friso Oost