• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Van kerk tot ontmoetingsplek in Dedgum

23 maanden geleden. 

Jurriëns Noord realiseert in opdracht van Stichting Alde Fryske Tjerken de restauratie van de kerk in het Friese Dedgum. De hervormde kerk uit 1889 is in slechte staat en is toe aan een renovatie. Na de renovatie, die een klein halfjaar gaat duren, zal de kerk transformeren tot een dorpshuis met een recreatiefunctie.

Geen andere kerk in Fryslân heeft op dit moment zo’n grote onderhoudsachterstand als deze kerk in Dedgum.

Een restauratie is hoognodig, vertelt commissievoorzitter Jan Balkema. "Het gebouw verkeert in ontzettend slechte staat. Vooral de toren is dringend aan onderhoud toe. Daar zitten muurankers in die verroest zijn en de hele toren uit elkaar drukken. Ook in het schip zitten scheuren." Opdrachtgever Stichting Alde Fryske Tsjerken onderstreept deze urgentie. Geen andere kerk in Fryslân heeft op dit moment zo’n grote onderhoudsachterstand als deze kerk in Dedgum.

Herstelwerkzaamheden en een nieuw interieur

Jurriëns Noord neemt de herstelwerkzaamheden voor haar rekening. Zo worden het metselwerk en de voegen hersteld, zullen de constructie van de kap, de balklagen in de toren en het leiwerk van de toren hersteld worden. Daarnaast worden het zink, het koper en het loodwerk vervangen. Vervolgens zal ook het interieur aangepakt worden. De balklagen en vloerdelen worden hersteld en het kerkinterieur zelf wordt aangepast. Het orgel wordt anderhalve meter verplaatst, zodat het huidige entreehalletje vergroot kan worden tot een extra kleinere vergaderruimte. Op de plek waar ooit het baarhokje tegen de kerk was gebouwd komt een nieuw baarhokje waarin een toilet wordt gerealiseerd.

Nieuwe ontmoetingsplek met bêd en brochje

Na de renovatie zal de kerk een nieuwe gemeenschapsfunctie krijgen. Een lang gekoesterde wens van het dorp. De dorpsvergaderingen van het Dorpsbelang kunnen dan eindelijk in de kerk plaatsvinden in plaats van in een boerenschuur, aldus een inwoner van Dedgum. Het kerkgebouw wordt dus een ontmoetingsplek voor het hele dorp en kan straks op meer aanloop rekenen. In de toren komen bovendien een uitkijkpunt en een ”bêd en brochje”, dat door de plaatselijke commissie beheerd zal worden.