• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Eerste nul-op-de-meter-woning Harlingen gereed!

23 maanden geleden. 

Aan de Kluerd en Ropens straat in Harlingen werden deze week de eerste nul-op-de-meter-woningen opgleverd en overgedragen aan de opdrachtgever. De bewoners werden door Friso Bouwgroep verblijd met een heerlijke slagroomtaart! Het project, bestaande uit 38 nieuwbouwwoningen, wordt in opdracht van woningcorporatie De Bouwvereniging gerealiseerd. Naast de 38 woningen is Friso inmiddels ook begonnen met het nieuw plan aan de zuidzijde van Harlingen, dit plan bestaat uit 60 grondgebonden woningen en 50 appartementen. 

38 woningen Oosterpark

De 38 nieuwbouwwoningen aan de Kluerd, Ropens, Grettingalaan en de P.J. Troelstrastraat worden in drie fasen gebouwd. Voordat de nieuwbouw van start kon gaan werd het bestaande woningbestand van 42 woningen gesloopt. De jaren zestig woningen waren toe aan vervanging en zijn in verschillende fasen gesloopt. De bewoners van de woningen werden tijdelijk ergens ander ondergebracht. In totaal zullen zo'n circa 17 huishoudens terugkeren naar de nieuwe woningen. In de eerste fase zijn de woningen aan de Kluerd (11 stuks) en de Ropens (5 stuks) gerealiseerd. De rest van de woningen volgt eind december en de laatste fase zal medio 2019 worden opgeleverd.

Levensloopbestendig met een energiezuinig karakter

De nieuwe woningen, ontworpen door Alynia Architecten, bestaan voor een deel uit grondgebonden woningen met twee slaapkamers en een badkamer op de begane grond. Het overige deel krijgt een verdieping met drie slaapkamers en een badkamer. Indien nodig kan er een traplift in de woningen geplaatst worden. Op die manier zijn de woningen levensloopbestendig. Naast dat de woningen levensloopbestendig zijn, hebben de woningen ook een energiezuinig karakter. Het zijn nul-op-de-meter-woningen. Om dat te kunnen bereiken, krijgen de woningen een hoogwaardige isolatieschil, verwarming met een warmtepomp, warmteterugwinning op de ventilatielucht en zonnepanelen op het dak. De woningen worden zonder gas-aansluiting uitgevoerd.

Social Return

Bij de nieuwbouw van de ruim 140 nieuwe woningen in Harlingen wordt door Friso Bouwgroep succesvol ingezet op Social Return. Social return wordt toegepast op door (semi-)overheden gepubliceerde aanbestedingen. In de aanbesteding voor Herstructurering Kluerd Ropens te Harlingen is weliswaar geen SROI–component opgenomen, maar Friso Bouwgroep wilde gezien de duur van het project toch inzetten op Social Return. En met succes! Op dit moment zijn er twee kandidaten die worden ingezet op het project.

Meer weten over hoe Friso Bouwgroep inzet op social return? Lees hier het complete nieuwsbericht over Social return.