• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Groene Smaragd siert rondweg Groningen

11 maanden geleden. 
Drie jaar geleden werd oud-schaatscoach Gerard Kemkers toegevoegd aan de staf van FC Groningen als manager Topsport en Talentontwikkeling. Vlak voor de oplevering blikten we met hem en Friso-uitvoerder Siedo Hiemstra terug op de realisatie van een nieuwe parel, of beter gezegd, de groene smaragd aan de rondweg van Groningen: het Topsportzorgcentrum.
 

Functioneel en innovatief

“Toen ik begon bij FC Groningen waren er al plannen voor een Topsportzorgcentrum. Het doel was een centrum te bouwen waar topsport, topzorg, breedtesport en ondernemen samengebracht zouden worden en waar sporttalenten tot ontwikkeling kunnen komen. Namens FC Groningen mocht ik de regiefunctie van de voorbereiding en bouw op me nemen. Zo kon ik door mijn visie en ervaringen bij topsportcomplexen over heel de wereld, zorgen voor een functioneel en innovatief gebouw.” Kemkers’ inbreng resulteerde onder andere in een aangepast ontwerp; er kwam een grote trainingshal bij; uniek voor Nederland.

XL-programma-van-eisen

“De grootste uitdaging tijdens de ontwerpfase was om het  XL-programma-van-eisen in een M-gebouw te stoppen en enige vorm van ‘openheid’ vast te houden. Het was een hele puzzel om alles erin te krijgen wat op de lijst van wensen stond.  FC Groningen is niet de enige gebruiker van het gebouw. Naast een ‘openbaar’ restaurant op de eerste verdieping, komen op de tweede en derde verdieping InterPsy (breedtesportlaag) en VNO-NCW. Zij krijgen de kantoren casco opgeleverd en bepalen zelf de inrichting. Wel willen we in het gehele gebouw een eenduidige uitstraling houden. Om de gezamenlijkheid vast te leggen hebben we regulier gebruikersoverleg. Zo zorgen we voor een eindresultaat waar iedereen blij mee is.”
 

Bouwen is topsport

Het gebouw is in korte tijd gerealiseerd. Dan komt de overeenkomst tussen bouwen en topsport ter sprake. Kemkers: “Alle betrokken partijen hebben ontiegelijk veel kennis ingebracht. Door met veel mensen goed samen te werken hebben we aan de voorkant alles goed doordacht. Een goede voorbereiding, constante deadlines en uiteindelijk een eindresultaat neerzetten ongeacht de omstandigheden; bouwen is absoluut  topsport.”
 

“Ook bij dit project

heeft BIM zich weer bewezen.”

Icoon

Kemkers roemt het vakmanschap van de medewerkers van Friso. “Het vertrouwen was groot. Ik kon al snel op Radboud (Poortvliet, projectleider red.) en Siedo vertrouwen. We dachten met elkaar mee en daardoor is het ons gelukt om samen een icoon neer te zetten waar we met zijn allen trots op kunnen zijn. Als de gebruikers straks hun intrek nemen in dit gebouw dan wordt duidelijk of alles van binnen klopt.”
 

Uitdagend project

De korte bouwtijd was volgens Friso-uitvoerder Siedo Hiemstra de grootste uitdaging van het project. “Een klus van deze omvang binnen een jaar klaren is pittig. We gingen er in sneltreinvaart doorheen. Als je dan ook nog afhankelijk bent van omstandigheden waar je geen invloed op hebt, zoals het weer en levertijden, dan kom je soms voor voldongen feiten te staan en is het maken van keuzes lastig.” Ook Hiemstra is trots op het eindresultaat: “Als je mag bouwen aan zo’n mooi project met bijzondere details in een intensief traject, dan ben je trots als het bijna af is. Vooral de fase vanaf casco tot het dak was een geweldige fase; die liep als een klokje. Ook bij dit project heeft BIM zichzelf weer bewezen.”
 
 
 

Videodocument

Tijdens de bouw werd er tweewekelijks een ‘Kijkje met Kemkers’ op Facebook geplaatst. “Als je trots bent op waar je mee bezig bent en trots op de partners waar je mee samenwerkt dan wil je dat graag laten zien. De Kijkjes met Kemkers waren voor ons de ideale manier om iedereen mee te laten kijken op de bouwplaats en betrokkenheid te creëren. Uiteindelijk hebben we zo een mooi videodocument van de complete bouw; vanaf de eerste schep tot de oplevering.”
 

Eenheid met de omgeving

Kemkers is tevreden met het eindresultaat. “Als je drie jaar lang intensief bij een bouwproces betrokken bent geweest en jouw visie verwerkt is in het eindresultaat dan ken je elk hoekje. Misschien gaat het wat ver om te zeggen dat het als een soort kindje is, maar eigenlijk is dat het wel. Het eindresultaat wordt prachtig; een gebouw dat echt in het oog springt. Als straks ook de bomen geplant zijn en het groen om het centrum begint te groeien, dan wordt het echt een eenheid met de omgeving en is het een mooie aanvulling op het nabij gelegen Gasunie en DUO-gebouw.”
 
Meer over dit project lees je hier.
 

Dit artikel is verschenen in het Friso Nijs zomer 2018