• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Aandacht voor alles bij Hotel Molenzicht

10 maanden geleden. 

Toen mevrouw Hanneke Brouwer in 1967 begon als huurder en exploitant van Hotel Pension Molenzicht had ze niet kunnen bevroeden dat nu, ruim 50 jaar later haar neef in een volkomen nieuwgebouwd Hotel  Restaurant Molenzicht de scepter zou zwaaien. Hard werken, hulp en geluk bleek de succesformule. Neef Prem Brouwer vertelt over dit befaamde Amelander hotel en de bliksemsnelle nieuwbouw.

Met veger en blik begonnen

Aan de rand van Nes, op loopafstand van bos, strand en het gezellige dorpscentrum ligt het spiksplinternieuwe, maar ook al 50 jaar oude Hotel Restaurant Molenzicht. De luxe van nu, maar met de sfeer die de gasten zo op prijs stellen. “In 1969 kocht mijn tante dit hotel, dat toen nog bestond uit één huis. In begin 1980 heeft ze het tweede huis aan laten bouwen.  Zoals ze zelf zegt, is ze met veger en blik begonnen; hard werken dus. Gastvrijheid en aandacht voor de gasten stonden bij haar vooraan. Door haar inzet en harde werken bouwde ze een prachtig bedrijf. In 2009, net afgestudeerd aan Stenden Hogeschool, stapte Prem in de zaak. “Met de nodige bravoure en vol met plannen”, zoals hij zelf zegt. “Natuurlijk waren er in de beginjaren behoorlijk wat strubbelingen. Mijn tante wilde het liefst alles bij het oude laten, terwijl mijn vriendin Sandra en ik juist vol met ideeën zaten om de zaak te moderniseren. Het is absoluut aan mijn vader te danken dat we doorgezet hebben en met tante een toekomstvisie hebben kunnen maken. Zonder hem had ik hier niet gezeten.”
 

Grote droom

Diezelfde dankbaarheid is er voor veel mensen. “Mijn tante heeft ontzettend veel voor ons gedaan. Zij heeft me de kans gegeven een eigen hotel te runnen. Dat is altijd een grote droom van mij geweest. Tante hoort bij Molenzicht en daarom hebben we voor haar een mooi appartement in het nieuwe hotel laten bouwen. Zij is hier ooit begonnen en wij gunnen het haar nog veel gezonde jaren in haar nieuwe appartement. Zo kan ze af en toe nog bijspringen en haar befaamde gehaktballen draaien, of de boontjes afhalen. Dat houdt haar jong en betrokken, ook al is ze ondertussen de 80 al gepasseerd.”
 

Oorspronkelijke uitstraling

Het bestaande hotel was netjes, schoon en gezellig, maar niet meer van ‘nu’. Daarom werden er plannen gemaakt voor nieuwbouw. “De huidige locatie is een van onze unieke punten, dus die wilden we graag behouden. De oorspronkelijke uitstraling, van twee gebouwen, wilden we ook behouden. In 2016 tekende Drachtster architect Auke J. de Vries het eerste ontwerp. Hij heeft echt fantastisch werk geleverd, samen met Fokke-Jan Donker. Alles heeft hij tot in de puntjes geregeld en hij heeft ons ontzettend goed geadviseerd. Door Auke zijn we ook bij Friso terecht gekomen. Tante was erg te spreken over het werk dat Friso heeft geleverd bij de herbouw van de Clemenskerk hier op Ameland, dus de keuze voor Friso was een logische. We zochten een bedrijf dat dezelfde cultuur heeft als ons: gemoedelijk, no-nonsense en altijd gaan voor de beste kwaliteit. Alleen zo kun je een solide bedrijf neerzetten.”
 

Prachtige prestatie

Van de keuze voor Friso heeft Brouwer zeker geen spijt. “Door de korte lijntjes, de tweewekelijkse bouwvergaderingen en heldere communicatie lukte het ons om druk op de ketel te houden. We hebben er met zijn allen alles aan gedaan om de deadline te halen. Een bouwtijd van zesenhalve maand voor een gebouw van deze omvang is natuurlijk absurd kort. Op 30 november tekende ik de papieren bij de notaris. Toen ik daar vandaan kwam belde de gemeente dat de vergunning rond was en nog diezelfde dag heeft uitvoerder Gerard Elzinga gezorgd dat de bouw kon starten. Het is een prachtige prestatie dat het gelukt is om 15 juni de eerste gasten te ontvangen. Dat was overigens nog een spannende, want om 14.00 uur vertrok installateur Pranger Rosier en om 14.05 uur ging de deurbel en stonden onze eerste gasten klaar.”
 

Je thuis voelen

Het landelijk-chique interieur straalt warmte uit. “Wij vinden het ontzettend belangrijk dat de gasten zich hier thuis voelen. Daar hebben we rekening mee  gehouden toen we de plannen voor de inrichting maakten. De architecten hebben hierbij erg goed geholpen. Alles is van een van onze favoriete merken ‘Rivièra Maison’. Het is misschien wat gek om te zeggen, maar ik vind echt dat we het mooiste hotel van Ameland hebben nu.”
 

Goed eten hoeft niet duur te zijn

Molenzicht heeft een eigen restaurant waar met dagverse producten elke avond heerlijke diners worden geserveerd: “We gaan voor kwaliteit. Niet alleen als het gaat om ons pand, het interieur of de gastenbenadering. Alles, van peterselie tot de kwaliteit van het pand, draagt hieraan bij. Wij koken alleen met verse producten, veelal lokaal en serveren de echte Nederlandse keuken. De prijs is onderscheidend; goed eten hoeft niet heel duur te zijn. Een extra schaaltje friet of groente? Dat zit bij ons gewoon bij de prijs inbegrepen.”
 

Duurzame bedrijfsvoering

Een steeds vaker gehoorde wens van gasten is dat de bedrijfsvoering duurzaam is. “Gasten stellen meer en meer de eis dat we goed met het milieu omgaan. Daarom kozen we ook voor een duurzaam ‘All-Electric’-gebouw. Twee lucht/water warmtepompen zorgen voor warmte, koeling en warm water in het gebouw en op het dak leveren 48 zonnepanelen energie. Verder is het gebouw voorzien van luchtbehandeling met warmteterugwinning en energiezuinige led-verlichting. Om echt onderscheidend bezig te zijn hebben wij een deskundig bureau in de arm genomen. TCH-Projectsupport heeft ons geholpen met het ontwerp en de coördinatie van de technische installaties.”
 
 
 
CARAÏBISCH GEBIED
Prem en Sandra zijn ondernemers in hart en nieren en ontzettend trots op het eindresultaat, maar toch zijn er wel plannen. “We zijn meer dan dankbaar voor alles wat we nu hebben. Eerst een eigen woning, nu een compleet nieuw hotel-restaurant, maar toch heb ik wel een langetermijn plan. Natuurlijk moeten we de komende jaren flink blijven werken, maar wij willen over een jaar of 15 graag part-time in het buitenland gaan wonen. Een kleinschalig bed & breakfast in het Caraïbisch gebied is echt een droom van ons.” 
 
DANKBAAR
“Mag ik nog wat mensen bedanken?”, vraagt Prem aan het eind van het interview. “Zonder mijn moeder, mijn tante en uiteraard Sandra was dit nooit mogelijk geweest. Door een geweldig bouwteam, zoals de mannen van Friso, architect Auke J. de Vries, interieurbouwer Wilken en installateur Pranger-Rosier, kunnen we terugkijken op een hele fijne bouwtijd en staat er een geweldig eindresultaat. En natuurlijk alle familie en vrienden die ons de afgelopen jaren geholpen hebben; ik ben hen ontzettend dankbaar voor alles.”