• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Bouw groot studentenbolwerk van start

19 maanden geleden. 

Schuin tegenover het NS-station van Leeuwarden, is Friso Bouwgroep inmiddels gestart met de transformatie van het voormalige Aegon-kantoor. Het H-vormige gebouw biedt straks ruimte aan 500 één-kamer-appartementen, circa 3000m² kantoorruimtes en een commerciële plint op de begane grond.

Het nieuwe studentenbolwerk, genaamd ‘Markt 058’, wordt in opdracht van de Rotterdamse vastgoedontwikkelaar Leyten door Aannemingsmaatschappij Friso B.V. (onderdeel van Friso Bouwgroep) uitgevoerd. Het ontwikkel- en bouwmanagement wordt namens Leyten uitgevoerd door HJBERG Vastgoedontwikkeling. Het Aegon-pand van ruim 30.000 vierkante meter werd in 1988 gebouwd op het Oude Veemarktterrein. Tot voor kort werkten er nog 1100 verzekeringsmensen. Onlangs trok Aegon in bij concurrent Achmea aan de overkant van de Lange Marktstraat. Met als gevolg dat het pand leeg kwam te staan.
 

500 kamers met eigen badkamer en keuken

Leyten zal onder begeleiding van Hans Jorg van den Berg van HJBERG Vastgoedontwikkeling, die ook het aanbestedingsproces heeft begeleid, samen met Aannemingsmaatschappij Friso als bouwteam optrekken in het bouwproces. Op dit moment is de omgevingsvergunning verleend en is de bouw in volle gang. Zo is de indeling  van de toekomstige vier woonlagen vanaf de eerste verdieping gesloopt en wordt er nu begonnen met het strippen van de begane grond. 
 
Alle appartementen worden voorzien van een eigen badkamer en keuken. In de centrale ruimte zal een was- en droog voorziening gerealiseerd worden. Daarnaast zal de binnenplaats getransformeerd worden tot binnentuin. Leyten is nog aan het nadenken over het commerciële plan voor de begane grond vloer. Vanaf straatniveau zal ruimte zijn voor horeca, retail en kantoorruimtes. Eventueel aangevuld met een fitnessruimte. De definitieve plannen zijn nog niet bekend.
 
 

Hergebruik van bestaand uiterlijk

Aan het uiterlijk van het kwalitatief hoogwaardige gebouw zal niet veel veranderen. Met uitzondering van de gevelvullende elementen zijn de gevels nog in zeer goede staat. Deze worden enkel gereinigd en opgefrist. Ook zullen beide entrees naar de kantoren (ronde deel van het gebouw) blijven bestaan. De entree aan de Lange Marktstraat wordt de hoofdentree naar de appartementen. De entree aan de Zuidersingel komt daarmee te vervallen. Tevens worden de vloeren en de huidige energievoorzieningen hergebruikt. Pranger en Rosier is verantwoordelijk voor alle installaties op de vier woonlagen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van bestaande installatiecomponenten. Het doel is om medio 2019 de eerste appartementen op te leveren. 
 
De Rotterdamse ontwikkelaar is net als Friso Bouwgroep in Leeuwarden een bekende partij. Zo is Leyten eigenaar van het Cambuur-stadion en ontwikkelden zij de transformatie van het oude Eramushiem tot wooncomplex De Parade en wooncomplex Zuiderplantage. Friso Bouwgroep werkte o.a. aan de ver- en nieuwbouw van het Provinciehuis, de herontwikkeling van het Wilhelminaplein en onlangs de nieuwbouw van het meest circulaire onderwijsgebouw voor de ROC Friese Poort.