• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Eerste (totem)palen geslagen voor kindcentrum Qworzo Woldendorp

6 maanden geleden. 

In Woldendorp is de bestaande openbare basisschool De Woldrakkers gesloopt. Op dezelfde plaats is Friso deze week officieel begonnen met de bouw van het nieuwe aardbevingsbestendige Kindcentrum Qworzo. De start van de bouwwerkzaamheden werd op feestelijk wijze gevierd.

Start bouw kindcentrum

Samen met wethouder Jan Menninga, bestuurder Dick Hendrickse van Stichting Openbaar Onderwijs Marenland en de kinderen, werd afgelopen woensdag 21 november jl. de eerste symbolische (totem)paal geslagen voor het nieuwe kindcentrum. In totaal werden er drie totempalen geslagen. De palen stonden symbool voor de drie onderwijsgroepen, de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

Flexibel onderwijsgebouw

Opdrachtgever Centrum Veilig Wonen wilde in Woldendorp graag een flexibel onderwijsgebouw neerzetten, wat bovenal aardbevingsbestendig is. Er is gekozen voor een nagenoeg geheel geprefabriceerd gebouw. De fundering en vloer worden in het werk gemaakt. Daarna wordt de hoofdconstructie van gelamineerde houten kolommen en liggers gesteld. Voor de houten kolommen worden de HSB-elementen van Houkesloot gemonteerd, waarna de dakplaten van Kerto worden aangebracht. Als laatste worden de gevelelementen geplaatst.

Duurzame energie

Het duurzame karakter van de school komt terug in de E&W-installaties. Zo wordt er een warmtepomp, in combinatie met een LBK aangebracht. Om het gebouw nog duurzamer te maken wordt het zo gebouwd dat bij toekomstige functiewisselingen de indeling eenvoudig aangepast kan worden. De verwachting is dat het project in april 2019, volledig behangen en geschilderd, wordt opgeleverd.

Artist Impressies: Ector Hoogstad Architecten