• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Ode aan de vleermuis in Neede

8 maanden geleden. 

“De natuurlijke, sprookjesachtige omgeving, dat is de kracht van Natuurpark Kronenkamp in Neede”,  volgens Natuurpark Kronenkamp-bestuurslid Henk Bolster. Wat tot begin deze eeuw een rioolwaterzuivering was wordt door Friso Oost omgebouwd tot natuurpark waar beleving voorop en de vleermuis centraal staat. De vleermuis die al sinds jaar en dag in het DNA van menig Needenaar zit. 

Sprookjesachtige sfeer

De voormalige rioolwaterzuivering aan de rand van het dorp stond al zo’n 15 jaar leeg toen Stichting Vleermuizendorp Neede haar oog erop liet vallen. De Stichting, die als belangrijkste doel heeft om het imago van de vleermuis te behartigen, sloeg de handen ineen met de afdeling Oost Achterhoek van IVN Natuureducatie en toen kwam er al snel een plan. Henk Bolster: “Wij waren direct enthousiast toen we het terrein opliepen. De sfeer is zo bijzonder, haast sprookjesachtig. Het hele terrein is achtergelaten zoals het was en totaal overwoekerd. Dicht bij het dorp en toch grenzend aan de natuur; voor ons de perfecte plek. Maar toen moesten we onze achterban en de politiek nog overtuigen…”. 
 

50 vrachtwagens grind

Dat het met dat overtuigen goed gekomen is, blijkt wel nu de werkzaamheden in volle gang zijn. Bolster vertelt erover: “Er wordt druk gewerkt aan het ontmoetingscentrum. Eerst zijn 50 vrachtwagens grind uit het filterbassin gehaald, er werden een in- en uitgang in de betonwand gezaagd en de vloeren zijn verwijderd. Wat nu volgt is dat er een glazen rand met parapludak op de bak geplaatst wordt.” In het ontmoetingscentrum komt ruimte voor exposities over vleermuizen, natuur, waterzuivering en duurzaamheid. De wens is om de tentoonstellingen wisselend, digitaal én interactief te maken. “Daarom hebben we ervoor gekozen de ruimte zo open mogelijk te laten. Met beamers, schermen en technische snufjes zal de ruimte dan gevuld worden”, vervolgt Bolster zijn verhaal.
 

Scholen en buurt betrokken

Voor de invulling van het gebouw wordt nauw samengewerkt met studenten van Saxion Hogeschool Enschede en scholieren van de basisschool in Neede. Bolster: “De studenten Smart Solutions zijn bezig met het visualiseren van zaken. De beleving staat daarbij voorop. Veel van wat zij ontwikkelen leggen ze voor aan de leerlingen van de Hofmaatschool. De feedback die ze van de kinderen krijgen is heel eerlijk en leidt tot een perfect eindproduct.” Niet alleen studenten en scholieren, maar ook de buurt wordt betrokken bij de ver-nieuwbouw. “Afgelopen zomer hebben we een buurtmarkt georganiseerd voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Het is mooi te merken dat het echt leeft in het dorp. Sinds de start hebben zich al 30 vrijwilligers gemeld.”
 

360 graden film

Naast het ontmoetingscentrum wordt op dit moment ook gewerkt aan twee andere projecten op het park. Bolster is hierover erg enthousiast:  “In één betonnen cilinder is een winterverblijf voor vleermuizen gerealiseerd, in overleg met de provinciale werkgroep Vlegel en gesubsidieerd door SBNL Natuurfonds. Vanaf de Kronenkamp zullen vleermuisexcursies georganiseerd worden, waarbij je vleermuizen kunt spotten en we willen de omgeving graag gebruiken als kenniscentrum over vleermuizen. De naastliggende tank wordt een prachtige grote ruimte met een doorsnede van 10 meter en een hoogte van zo’n 10 meter. Op dit moment zijn we druk bezig met de fondsenwerving voor het 360o -theater dat we hier in willen onderbrengen. 
 

“Het loopt gesmeerd”

De herbestemming van de waterzuivering is geen eenvoudige klus; vooral ook omdat het totale project wordt uitgevoerd als zeer duurzaam en energieneutraal. De samenwerking met Friso Oost loopt gesmeerd: “Het ontmoetingscentrum wordt door Friso onder handen genomen, dat loopt als een speer. De stichting Kronenkamp heeft een projectleider aangesteld. Hij onderhoudt de contacten met Friso, hierdoor kan er snel geschakeld worden. Zoals het er nu voorstaat zal de opening in het laatste weekend van juni 2019 plaatsvinden.  
 
 

Geschiedenis 

In 2003 is Stichting Vleermuizendorp Neede opgericht. Deze stichting had als doel om de belangen van de vleermuis te behartigen én Neede als vleermuisdorp op de kaart te zetten. De vleermuis zit in het DNA van de Needenaar en speelde altijd op de achtergrond een rol in het maatschappelijke leven. Zo ging de kerktoren ooit vol met vleermuizen, zijn onder andere de carnavalsvereniging, het lokale blad en een plein naar dit fladderende nachtdier genoemd. 
 
Op de zolder van monumentale boerderij De Meier werd de expositie ‘Vleermuizen op zolder’ gestart. Een expositie die door het hele land bekend werd. De boerderij was eigendom van de gemeente en enige tijd geleden is deze verkocht. Stichting Vleermuizendorp moest op zoek naar een nieuw onderkomen. Samen met IVN werd de perfecte plek gevonden; de voormalige waterzuivering in Neede op de grens van dorp en bos. 
 
 
Op de hoogte blijven? 
 
De studenten van Saxion Hogeschool Enschede maken regelmatig filmpjes en foto’s van de vorderingen. Op facebook.nl/natuurparkkronenkamp is de bouw te volgen. Of kijk op www.natuurparkkronenkamp.nl voor alle informatie over het natuurpark.
 
IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Meer informatie hierover op www.ivn.nl