• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

High-tech onderzoeksgebouw NLR in gebruik

9 maanden geleden. 

In Marknesse doen zo’n 300 medewerkers van het NLR onderzoek om de lucht- en ruimtevaart duurzamer, veiliger, efficiënter en effectiever te maken. Sinds dit jaar is het NLR gevestigd in een nieuw, open gebouw vol met technische hoogstandjes. Projectleider Ronald Steenbruggen van Aannemingsmaatschappij Friso en NLR-projectleider Nieuwbouw en Renovatie Michel Brouwer   blikken terug op wat zij beiden een complex project noemen.   

Complex project

Voor Michel Brouwer ging er een wereld open toen hij 8 jaar geleden begon met het begeleiden van de nieuwbouwprojecten van het NLR: “Voor mij, als lucht- en ruimtevaartkundig ingenieur, was de bouw een hele nieuwe wereld. De bouwwereld is strikter en ook harder, op een positieve manier; daar kunnen we als lucht- en ruimtevaart absoluut wat van leren. Aan de andere kant denk ik dat de bouw ook wat kan leren van ons. Ik heb me de afgelopen jaren echt verbaasd over het gebrek aan échte integraliteit. Er zijn zoveel aparte plannen, zowel tijdens ontwerp als realisatiefase; daarin kan de bouw echt nog een slag slaan. Nog beter samenwerken, processen en computerprogramma’s op elkaar afstemmen, voorkomt dat zaken onnodig complex worden en zal de faalkosten verminderen.”
 

Omvangrijk gebouw

De bouw van dit futuristische instituut was een uitdaging voor Aannemingsmaatschappij Friso. Steenbruggen: “Het is een complex en omvangrijk gebouw. In het pand zitten heel veel technische snufjes en de beveiliging is optimaal. Dan is het van groot belang om de bouwkundig en installatietechnische zaken goed op elkaar af te stemmen.” 
 
 

Elke hal een eigen karakter

Niet alleen de grote hoeveelheid installaties, maar ook de diversiteit van de verschillende ruimtes vroegen om maatwerk. “De zeven onderzoeks- en productiehallen zijn allemaal uniek. Elke afdeling heeft een specialisme waardoor er specifieke installatietechnische wensen waren. Zo beschikt één van de hallen over anechoïsche  kamers, heeft een andere een immense kooi van Faraday en weer een andere een grote 3D-printer. In een andere hal worden met verschillende snij- en freesapparaten modellen van vliegtuigen gemaakt. Sommige bouwkundige zaken waren uitgesteld, omdat pas na het gereedkomen van de bouw de optimale positie van machines bepaald konden  worden of zaken geoptimaliseerd konden worden. Die werkzaamheden die dus samenhingen met de verhuizing en inbouw van de machines en testfaciliteiten hebben we dan ook pas na oplevering uitgevoerd.”
 

Composietgevel

Het gebouw ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook een bijzondere gevel. “Het kantoorgedeelte is heel licht, omdat er ontzettend veel glas is toegepast. De gevel van het gehele gebouw is van composiet, een vezelversterkte kunststof, gemaakt. Hier heeft de architect voor gekozen omdat het  NLR veel onderzoek verricht naar composieten en omdat er ook composietonderdelen gemaakt worden. Een fraaie én duurzame oplossing, omdat composiet lang meegaat en weinig onderhoud vergt”, vertelt Ronald Steenbruggen.  
 
 

Witte kathedraal

De bestaande kantoorpanden en werkplaatsen van het NLR waren traditioneel ingedeeld. Bij de nieuwbouw moest dat anders! Het hoofddoel bij het ontwerp van het nieuwe gebouw was om mensen bij elkaar te krijgen. Om kennisoverdracht en samenwerking te bevorderen is er in het nieuwe gebouw gekozen voor open werkruimtes, verbinding, koffiecorners en een gemeenschappelijk restaurant. Volgens Brouwer zijn de medewerkers erg enthousiast over de architectuur van het gebouw. “Het wordt wel de witte kathedraal genoemd. Wel hoor ik regelmatig dat mensen het geheel nog wat te clean vinden. Natuurlijk, smaken verschillen, maar we gaan  kijken of we hier wat aan kunnen doen met het toevoegen van leuke en mooie inrichtingselementen.”
 
 

Prettige samenwerking

Brouwer heeft de samenwerking met Friso als zeer prettig ervaren. “Friso is een uiterst correcte partij om zaken mee te doen. Natuurlijk waren er grijze gebieden en moest er zo af en toe flink gediscusseerd worden, maar zelfs die discussies verliepen netjes. De medewerkers van Friso zijn zeer betrokken, tot directieniveau toe. Dat maakt Friso een fijne partij om mee samen te werken. Na jaren intensief in de bouwprocessen betrokken te zijn heb ik veel meer begrip gekregen voor bepaalde keuzes. De bouw steekt complexer in elkaar dan ik in eerste instantie dacht.”