• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Megaklus voor Friso Oost bij FrieslandCampina Borculo

6 maanden geleden. 

In opdracht van zuivelconcern FrieslandCampina werkt Friso Oost (vestiging Eibergen) momenteel aan de sloop van de gigantische schoorsteentorens van de fabriek nabij de hoek van de Needseweg in Borculo. Sinds vorige week staan er enorme kranen rondom de constructie. Dit is niet de eerste klus die Friso uitvoert voor FrieslandCampina. Al jarenlang is het bouwteam uit Eibergen verbonden aan de werkzaamheden bij de fabriek.

75 meter hoge toren gesloopt

Safety, health & environment-manager Jos Heutinck van de Borculose vestiging van FrieslandCampina geeft aan dat er zo’n 40 jaar geleden zwarte rook uit de torens walmde. ‘Om de overlast van die rook voor de omgeving beperkt te houden werden schoorsteenpijpen zo hoog uitgevoerd. Deze zijn 75 meter en 20 centimeter hoog. De productieprocessen zijn nu veel schoner, waar destijds stookolie werd gebruikt wordt nu aardgas gebruikt. De impact van de fabriek op de omgeving is nu anders. We produceren niet meer van die zwarte wolken, over het algemeen zijn ze nu wit en komen ze niet meer uit deze pijpen’.

De torens zijn daardoor overbodig geworden in het productieproces. Dinsdag 18 december jl. werden de torens gesloopt. Eén voor één werden de bovenste stukken schoorsteen van 22 meter hoogte losgemaakt en uit de top van de constructie getakeld. Rond de 25 mensen zijn continu in touw om de veiligheid rond de ontmanteling van de schoorsteenpijpen te garanderen, inclusief een aantal verkeersregelaars.

Beschermende maatregelen voor slechtvalk

Naast dat de torens overbodig zijn geworden, zijn de toren hoge pijpen de afgelopen tien jaar nog wel nuttig geweest voor het opgroeien van de snelste vogelsoort in Europa. De zogenoemde slechtvalken kregen nestgelegenheid aangeboden op de torens. Dit project is goed geweest voor zo’n twintig slechtvalken. Tijdens de sloopwerkzaamheden zijn er beschermende ‘mitigerende’ maatregelen getroffen. De schoorstenen moeten gesloopt zijn voordat de slechtvalken, die nu aan het overwinteren zijn, terug keren.


Al jarenlang is FrieslandCampina Borculo vaste opdrachtgever voor Friso. Zo realiseerde Friso Oost o.a. vorig jaar een nieuwe productie locatie. In deze nieuwe locatie is een nieuwe lijn gerealiseerd voor het verwerken van kaaswei. In 2013 – 2014 werd een nieuwe poedertoren (Aeolus) gebouwd samen met de uitbreiding van de ijswaterproductie.