• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Bouwleerlingen krijgen les op bouwplaats toekomstige studentenhuisvesting Leeuwarden

7 maanden geleden. 

Friso Bouwgroep, Bouwen aan de Bouw en Bouwloket zijn van mening dat docenten en leermeesters uit de bouw veel meer van elkaar kunnen leren! Onder dat motto is het professionaliseringsprogramma voor bouwdocenten en leermeesters opgezet. Inmiddels werpt het programma haar vruchten af. 21 bouwleerlingen krijgen donderdag 24 januari les op de bouwplaats van de 500 studentenwoningen in Leeuwarden. 

Meelopen

Tijdens de eerste bijeenkomst van het professionaliseringprogramma werden docenten en leermeesters letterlijk één-op-één aan elkaar gekoppeld, waarna ze twee dagen met elkaar ‘meeliepen’. Hilbrand Veenje, leermeester van Friso Bouwgroep, en bouwkundedocente Alie Cnossen hadden een zogenoemde ‘match’. Een bezoek aan één van de grootste bouwprojecten van Friso Bouwgroep volgde al snel. Waarna Alie het idee opperde om een les te geven in één van de uitvoerdersketen van Hilbrand.

‘We proberen de bouwleerlingen vanuit de praktijk iets te leren over de theorie, en waar kan je dat nu beter doen dan op één van de grootste bouwprojecten in de stad? Na de theorieles in de uitvoerderskeet nemen we uiteraard ook een kijkje op de bouwplaats. Hier wordt de theorie letterlijk in de praktijk gebracht’, benadrukt Alie Cnossen.

Begeleiding leerlingen

Samen met Bouwen aan de Bouw werkte Friso Bouwgroep in 2017 een professionaliseringprogramma uit om docenten aan leermeesters te koppelen voor een langere periode, zodat er kruisbestuiving op gang komt. ‘Alle bouwdocenten van Friese VMBO BWI en MBO Bouw hebben in totaal twee dagen meegelopen op interessante, innovatieve en leerzame bouwprojecten bij Friso Bouwgroep’, licht Tineke de Groot van Bouwen aan de bouw toe. Nu Bouwloket Friesland zich sinds januari ook richt op het hybride leren, of te wel praktische toepassingen bij en in het bedrijfsleven, zien de partijen een gezamenlijk doel ontstaan. Ellen Hoek van Bouwloket Friesland: ‘Samen zorgen we er voor dat zowel docenten als bedrijven elkaar weten te vinden en aan de slag gaan om leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Daarnaast krijgen ze hierdoor inzichten in de nieuwste bouwtechnieken met als doel: nieuwe kennis opdoen, zodat ze als vakdocent weer bijgeschoold zijn en deze nieuwe vakkennis kunnen overgedragen aan de leerlingen’.