• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Bouw Energiecampus Leeuwarden de hoogte in! [VIDEO]

14 maanden geleden. 

Op de voormalige stortplaats de Schenkenschans in Leeuwarden is Friso Bouwgroep bezig met de bouw van het Energie Kenniscentrum.  Friso heeft opdracht gekregen om het unieke en deels circulaire project, naar een ontwerp van AchterboschZantman, te realiseren. Het kenniscentrum gaat o.a. als hoofdkantoor fungeren opdrachtgever Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat. Naar verwachting wordt het gebouw in september 2019 opgeleverd. Onlangs bereikte het project het hoogste punt. >> Bekijk filmpje

‘Op de achtergebleven twaalf meter hoge heuvel komt het nieuwe Kenniscentrum.’

Van vuilstortplaats tot kenniscentrum

Het kenniscentrum wordt gebouwd op de voormalige vuilstortplaats de Schenkenschans aan de westelijke rand van Leeuwarden. De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats is het niet mogelijk het fundament voor het nieuwe kenniscentrum in de grond te plaatsen. Er werd daarom gezocht naar andere, innovatieve fundatietechnieken. Het kenniscentrum wordt nu licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Uiteindelijk wordt het gebouw op zo’n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd waardoor het lijkt of deze zweeft.

Energiecampus Leeuwarden

De energiecampus levert naast de kantoren voor Ekwadraat en Oosterhof Holman straks ruimte voor kennisinstellingen en startups, die doorontwikkelt kunnen worden tot grownups. Het is de plek waar alle kennis op het gebied van energie samenkomt en synergie ontstaat tussen diverse partijen.Ook wordt het dé locatie voor kennisdeling in experimenten of productie en kunnen er nieuwe technologieën worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt.

‘Energiecampus Leeuwarden wordt hét corporate campusterrein binnen de gemeente Leeuwarden  dat groene energie levert voor eigen gebruik en de stad Leeuwarden’.

Circulaire infrastructuur en materialen

Net als bij de rest van de Energiecampus staat bij het kenniscentrum duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel. Bij Energiecampus Leeuwarden wordt dit onder meer vertaald naar de aanleg van circulaire infrastructuur.

‘De voormalige provinciale weg N31 Marsum-Deinum wordt hergebruikt als nieuwe toegangsweg en fietspaden op het campusterrein’.

De voormalige provinciale weg N31 Marsum-Deinum, gelegen op enkele kilometers van de Energiecampus Leeuwarden, wordt verwijderd en herverkavelt. Dit betekent circulair hergebruik van alle materialen. Daarnaast is gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong en gerecycled isolatiemateriaal. Ook zal het circulaire aspect centraal gesteld worden bij de inrichting van het pand.

Scholieren denken mee

ROC Friese Poort is samenwerkingspartner van het bouwproject en geeft hiermee studenten de kans om kennis te maken met nieuwe technieken. Zo denken studenten mee met de bouw van het kenniscentrum en wordt nagedacht hoe dit innovatieve gebouw beveiligd moet worden.


Artist Impressie Kenniscentrum Energiecampus Leeuwarden 


Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over Energiecampus Leeuwarden op www.energiecampusleeuwarden.nl.