• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Friso grootste aannemer bouw Nutricia fabriek Cuijk

15 maanden geleden. 

Tweeënhalf jaar lang, zes dagen per week en 24 uur per dagen bouwden zo’n 450 bouwvakkers aan de nieuwe fabriek van moederbedrijf Danone. In recordtempo werd de imposante fabriek gebouwd. De fabriek was al een tijdje operationeel, maar werd onlangs officieel geopend door Minister Carola Schouten. Friso Bouwgroep was de grootste aannemer.

Absoluut hoogtepunt 

De bouw van de nieuwe Nutricia Cuijk fabriek is voor Friso een absoluut hoogtepunt. Nooit eerder realiseerde de Friese bouwer zo een groot en omvangrijk industrieel project. De fabriek, met een totaal oppervlak van 49.000 m², heeft een hoogste punt op 54 meter. Daarnaast is er een laboratorium van 800 m² gebouwd. In het immense gebouw zijn 42.000 m³ beton en ruim 6 miljoen kilo wapeningsstaal verwerkt. 

Grootste aannemer

In de nieuwe fabriek worden 600 verschillende producten geproduceerd, gemengd en verpakt. De babyvoeding wordt aan meer dan negentig landen verkocht. Zo kunnen dagelijks 3,5 miljoen baby’s gevoed worden met Nutricia-producten. De investering van 240 miljoen euro is één van de grootste die Danone in Europa ooit in één keer heeft gedaan. Op de nieuwe locatie is nog voldoende ruimte voor uitbreiding.
 
 
'Veel overleg, goed naar elkaar luisteren en snel schakelen was nodig om het project op tijd op te leveren.' | Henk Dedden 
 
Aannemingsmaatschappij Friso was de grootste van zeven aannemers die aan het project werkten. Friso-directeur Henk Dedden, zelf nauw betrokken, vertelt: “Het project is in bouwteam gerealiseerd. Danone heeft bewust gekozen voor verschillende aannemers en was zelf directievoerder. Veel overleg, goed naar elkaar luisteren en snel schakelen was nodig om het project op tijd op te leveren. Met man en macht bouwden we zes dagen per week, 24 uur per dag door om ervoor te zorgen dat de fabriek zo snel mogelijk open kon. De eisen die Danone stelt aan veiligheid en hygiëne zijn hoog. Dat was ook tijdens de bouw een continu punt van aandacht. Combineer dat met de tijdsdruk en het budget en het is begrijpelijk dat we twee jaar lang op het snijvlak van tijd, geld, veiligheid en kwaliteit hebben geopereerd. Absoluut geen sinecure, maar het eindresultaat is er dan ook naar.” 
 

Fries kunstwerk 

Friso was niet het enige Friese bouwbedrijf dat bij de bouw van de fabriek betrokken was. Ook adviesbureau Het 4kant uit Sneek, Kuipers uit Woudsend en Sandstra uit St. Nicolaasga waren bij de bouw betrokken. Binnenkort zal een mooie, tweeënhalve meter hoge, sculptuur bij de ingang van de nieuwe kantoren geplaatst worden. Deze is speciaal voor de gelegenheid gemaakt door kunstenaar Marco Käller uit Makkum. 
 
 
Overhandiging door Friso Bouwgroep van het prototype van het kunstwerk aan Michiel Louwe Kooijmans van Danone Nutrucia Cuijk. Het daadwerkelijke kunstwerk is ruim 2,5m hoog.