• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Appartementencomplex Delfzijl gasloos en aardbevingsbestendig

17 maanden geleden. 

In opdracht van Acantus werkt Friso Bouwgroep aan de bouw van 15 appartementen aan de Spoorstraat in Delfzijl. De woningen worden aardbevingsbestendig en gasloos gebouwd. Woensdag 10 april vond de officiele eerste starthandeling plaats. Naar verwachting wordt het project volgend jaar februari opgeleverd. 

Bouw officieel van start 

De bouw van het appartementencomplex van Acantus aan de Spoorstraat in Delfzijl is officieel gestart. Bestuurder van Acantus Anita Tijsma en wethouder IJzebrand Rijzebol van de gemeente Delfzijl hebben de starthandeling verricht op de bouwplaats. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat een van de eerste funderingspalen de grond in werd gedrukt. In het werk wordt een bijzondere funderingsmethode toegepast. In verband met de naastgelegen bebouwing en de bodemgesteldheid is gekozen voor drukpalen in plaats van hei- of boorpalen. De palen worden met een extreem zware stelling aangevoerd en vervolgens in de grond gedrukt. Dit gaat op een geluidsarme manier en zonder trillingen, waarbij helemaal geen grond omhoog komt. Deze methode is niet eerder door Friso toegepast. 
 

Bestuurder van Acantus Anita Tijsma en wethouder IJzebrand Rijzebol van de gemeente Delfzijl 'drukken' eerste funderingspaal de grond in. 

Duurzaam wooncomplex op mooie locatie

Het appartementencomplex aan de Spoorstraat biedt perspectief aan de huurders die vanwege de versterkingsaanpak moeten verhuizen. Anita Tijsma: “Ik ben heel blij dat de bouw is gestart. Het complex komt op een prachtige plek. Middenin het centrum, dichtbij de haven en alle voorzieningen. De appartementen zijn ruim en duurzaam, dat betekent lage woonlasten voor onze huurders.”Het casco bestaat uit in-het-werk-gestorte-wanden, breedplaatvloeren en HSB wanden. Daarnaast krijgt de gevel door de toegepaste kleuren en materialen een geheel eigen karakter. De houten galerijen, die afgedekt worden met lichtdoorlatende zonnepanelen vormen straks een mooie afwerking van het geheel. 
 

Appartementencomplex Nul-op-de-meter

In totaal worden er 15 sociale huurappartementen gerealiseerd. De driekamerappartementen zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens en zijn Nul-op-de-Meter, gasloos en aardbevingsbestendig. Het complex aan de Spoorstraat wordt één van de eerste appartementencomplexen in Nederland met Nul-op-de-Meter (NOM). Dit betekent dat de appartementen minstens evenveel energie opwekken dan de huishoudens gaan verbruiken.
 
 
Het project wordt naar een ontwerp van Noorderloos Architecten gerealiseerd.