• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Friso Bouwgroep bouwt razendsnel tijdelijke Cubestee-woningen in Eindhoven

11 maanden geleden. 

Aan de Quinten Matsyslaan in Eindhoven bouwde Aannemingsmaatschappij Friso 43 demontabele ‘Cubestee-woningen’. De zogenoemde flexwoningen werden zeer snel en voordelig gebouwd en voldeden precies aan de urgente vraag naar tijdelijke woningen voor Woningcorporatie Sint Trudo. Woensdag 12 juni werd de oplevering van het project op gepaste wijze gevierd. lees meer >>

Feestelijke oplevering

Samen met de gemeente Eindhoven, eindgebruikers, omwonenden, opdrachtgever en betrokkenen werd op woensdag 12 juni op feestelijke wijze stilgestaan bij de oplevering van de 43 woningen. Aansluitend werd er een act door Freerunners, voor wie praktisch elk obstakel een uitdaging vormt voor ‘flips’ en salto’s. Wethouder Yasin Torunoglu (wonen, wijken, werk en ruimtelijke ordening) woonde de oplevering bij: “Op dit moment zijn veel Eindhovenaren met spoed op zoek naar een woning die past bij hun portemonnee. Desnoods tijdelijk. De woningmarkt vraagt om flexibiliteit en betaalbaarheid. De Cubestees voldoen aan die voorwaarden, dus ik heb er alle vertrouwen in dat veel mensen blij worden gemaakt met deze bliksemsnelle ontwikkeling”. Directeur-bestuurder Theo van Kroonenburg is trots op de eerste nieuwbouw flexwoningen van woningcorporatie Sint Trudo: “Met deze moderne Cubestee-woningen komen  we inderdaad tegemoet aan een dringende vraag in Eindhoven voor tijdelijke woningen voor starters en mensen met woonurgentie. Voorbeelden daarvan zijn mensen die zich hier willen vestigen voor werk of bijvoorbeeld mensen in scheiding. Op deze manier helpen wij mensen die obstakels in hun leven tegenkomen vooruit. Dat is voor ons werken vanuit onze missie ‘Supporting People’.”

De oplevering werd gemarkeerd door een act van de Eindhovense freerunners van Commit040, voor wie praktisch elk obstakel een uitdaging vormt voor sierlijke ‘flips’ en salto’s

Tijdelijke woningen

“In Eindhoven is de vraag naar huurwoningen groot. Het voormalige speeltuintje aan de Quinten Matsyslaan was beschikbaar, maar voldeed niet aan de geluidseisen van het Bouwbesluit. De woningen liggen namelijk in de geluidscirkel van de DAF-Fabriek, daardoor kon geen reguliere bouwvergunning afgegeven worden. Woningcorporatie Sint Trudo heeft toen besloten om tijdelijke woningen te plaatsen om aan de urgente huurvraag te kunnen voldoen. Een van de vereisten was dat de woningen snel en voordelig gebouwd konden worden. Het Cubestee-concept paste prima bij de vraag van de woningcorporatie.” vertelt Friso-projectontwikkelaar Wieger Pieter Boonstra.

Razendsnel bouwen

Een woning bouwen in een dag lijkt onmogelijk. Toch is het Friso gelukt. Friso-projectleider Cor Boorsma vertelt hoe: “De basis van de Cubestee is houtskelet. In de fabriek van Houkesloot Prefab in Leeuwarden zijn de houtskeletbouwelementen voorzien van beglaasde en afgelakte kozijnen. Vervolgens werden leidingen, installaties en badkamers in de elementen aangebracht. Deze elementen gingen op transport naar Eindhoven en zijn daar in een dag geplaatst en gemonteerd. Zo konden we razendsnel bouwen, werd de overlast voor omwonenden beperkt en waren we nauwelijks afhankelijk van het weer.”

Een woning bouwen in een dag lijkt onmogelijk. Toch is het Friso gelukt. We konden razendsnel bouwen,  de overlast voor omwonenden werd beperkt en we waren nauwelijks afhankelijk van het weer.”

Aardgasvrij

Op deze manier werden in een paar weken tijd de 43 woningen van Sneek naar Eindhoven getransporteerd en geplaatst. De flexwoningen zijn voor starters op de woningmarkt en mensen met woonurgentie. Naast de compacte studio’s met een woonoppervlak van 32 m² zijn er ook zeven appartementen met een oppervlak van 59 m² geplaatst. De woningen zijn aardagasvrij en worden elektrisch verwarmd. ‘De woningen zijn goed geïsoleerd en compact, per woning zijn 7 zonnepanelen toegepast om het energieverbruik te beperken’, vult Wieger Pieter aan. Voor de houten, geprefabriceerde Cubestees kreeg Sint Trudo een tijdelijke bouwvergunning met een looptijd van tien jaar. Daarna kunnen de woningen gedemonteerd en herbouwd worden.

Over de Cubestee

De Cubestee is een soort ‘tiny house’ van 6 bij 6 bij 6 meter en vooral geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Ook kan de veelzijdige Cubestee gebruikt worden als kantoor- studie- of praktijkruimte en is deze perfect geschikt door de uitbreiding van een bestaande woning. De Cubestee is ontwikkeld door Architectenbureau Onix NL, ontwikkelaar Rizoem en Friso Bouwgroep.