• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Earth Simulation Lab wint betonprijs 2019

25 dagen geleden. 

Het Earth Simulation Laboratory (ESL) heeft de Betonprijs 2019 gewonnen in de categorie Utiliteitsbouw. De bekendmaking vond plaats tijdens de Betondag in de Van Nelle Fabriek op 14 november. 

Jurybeoordeling Betonprijs 2019

De jury beoordeelde het project als volgt: "Het karakter van het nieuwe ESL wordt bepaald door het subtiele lijnenspel in de betonnen gevelelementen. Deze zet de identiteit van het instituut Geowetenschappen krachtig neer. De toegepaste wetenschappelijke benadering bij de ontwikkeling van de RVS-doorweven betonelementen sluit naadloos aan bij de doelstelling van de Betonprijs."

 
 

Ontwerp door ABT & Barcode Archticts

Het Earth Simulation Laboratory is ontworpen door het team ABT & Barcode Architects. Het ESL is een grootschalige transformatie van het Robert J. van der Graaff laboratorium op het Utrecht Science Park. Het gebouw was oorspronkelijk gebouwd voor het huisvesten van een deeltjesversneller. Deze functie heeft het gebouw al lang niet meer, maar de kenmerkende constructie met wanden van een meter dik en zwaar uitgevoerde betonkolommen verwijst nog naar dit verleden. Het ontwerp is tijdens de renovatie intact gehouden. 

 

Koppeling beton en RVS

De karakteristieke gevel geeft het gebouw een compleet nieuwe uitstraling. De gevel weerspiegelt de identiteit van het instituut geowetenschappen dat in het gebouw gehuisvest is. De horizontale banden borduren voort op het ouder laboratorium en sluiten aan bij de gebouwen in de omgeving. Op de banden, die opgebouwd zijn uit unieke betonpanelen, laten het Nederlandse Deltalandschap zien. De panelen zijn speciaal voor dit project ontwikkeld. De ingelegde en gepolijste RVS-strips creëert het beeld van een stromende waterdelta. Het is voor het eerst dat de koppeling van beton en RVS op deze schaal is toegepast in de Nederlandse architectuur. Het aanbrengen van de RVS-strips waren een uitdaging, omdat thermische uitzetting tussen beide materialen opgevangen moesten worden. Om dit te testen is eerst een proefopstelling gemaakt. 

 

Innovatief gevelsysteem

De gevel is niet alleen mooi om te zien en bijzonder uitgevoerd, het is ook innovatief als het gaat om klimaatbeheersing. De gevel maakt het gebruik van het Venturi Effect. Door dit systeem wordt via het plafond lucht het gebouw ingeblazen. Door de overdruk in het gebouw wordt de lucht op een natuurlijke manier naar buiten gedrukt via een overdrukrooster. De spouw kan in de winter gesloten worden en bij warm weer geopend, zodat er verkoelde lucht doorheen kan stromen. 

Het ESL is in 2018 door Friso Bouwgroep gebouwd. De andere winnaars staan op de site van Betonprijs 2019.