• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Ode aan de Vleermuis geopend

8 maanden geleden. 

Op 17 oktober is Natuurpark Kronenkamp in Neede officieel geopend. Het park was al langer open voor publiek, maar een feestelijke opening was nog niet geweest.

“De natuurlijke, sprookjesachtige omgeving, dat is de kracht van Natuurpark Kronenkamp in Neede”,  volgens Natuurpark Kronenkamp-bestuurslid Henk Bolster. Wat tot begin deze eeuw een rioolwaterzuivering was wordt door Friso Oost omgebouwd tot natuurpark waar beleving voorop en de vleermuis centraal staat. De vleermuis die al sinds jaar en dag in het DNA van menig Needenaar zit.
 


Sprookjesachtige sfeer

 
De voormalige rioolwaterzuivering aan de rand van het dorp stond al zo’n 15 jaar leeg toen Stichting Vleermuizendorp Neede haar oog erop liet vallen. De Stichting, die als belangrijkste doel heeft om het imago van de vleermuis te behartigen, sloeg de handen ineen met de afdeling Oost Achterhoek van IVN Natuureducatie en toen kwam er al snel een plan. Henk Bolster: “Wij waren direct enthousiast toen we het terrein opliepen. De sfeer is zo bijzonder, haast sprookjesachtig. Het hele terrein is achtergelaten zoals het was en totaal overwoekerd. Dicht bij het dorp en toch grenzend aan de natuur; voor ons de perfecte plek. Maar toen moesten we onze achterban en de politiek nog overtuigen…”.
 
 

50 vrachtwagens grind

 
Dat het met dat overtuigen goed gekomen is, blijkt wel nu de werkzaamheden in volle gang zijn. Bolster vertelt erover: “Er wordt druk gewerkt aan het ontmoetingscentrum. Eerst zijn 50 vrachtwagens grind uit het filterbassin gehaald, er werden een in- en uitgang in de betonwand gezaagd en de vloeren zijn verwijderd. Wat nu volgt is dat er een glazen rand met parapludak op de bak geplaatst wordt.” In het ontmoetingscentrum komt ruimte voor exposities over vleermuizen, natuur, waterzuivering en duurzaamheid. De wens is om de tentoonstellingen wisselend, digitaal én interactief te maken. “Daarom hebben we ervoor gekozen de ruimte zo open mogelijk te laten. Met beamers, schermen en technische snufjes zal de ruimte dan gevuld worden”, vervolgt Bolster zijn verhaal.

DE SFEER IS ZO BIJZONDER
HAAST SPROOKJESACHTIG


Scholen en buurt betrokken

 
Voor de invulling van het gebouw wordt nauw samengewerkt met studenten van Saxion Hogeschool Enschede en scholieren van de basisschool in Neede. Bolster: “De studenten Smart Solutions zijn bezig met het visualiseren van zaken. De beleving staat daarbij voorop. Veel van wat zij ontwikkelen leggen ze voor aan de leerlingen van de Hofmaatschool. De feedback die ze van de kinderen krijgen is heel eerlijk en leidt tot een perfect eindproduct.” Niet alleen studenten en scholieren, maar ook de buurt wordt betrokken bij de ver-nieuwbouw. “Afgelopen zomer hebben we een buurtmarkt georganiseerd voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Het is mooi te merken dat het echt leeft in het dorp. Sinds de start hebben zich al 30 vrijwilligers gemeld.”
 
 

360 graden film

 
Naast het ontmoetingscentrum wordt op dit moment ook gewerkt aan twee andere projecten op het park. Bolster is hierover erg enthousiast:  “In één betonnen cilinder is een winterverblijf voor vleermuizen gerealiseerd, in overleg met de provinciale werkgroep Vlegel en gesubsidieerd door SBNL Natuurfonds. Vanaf de Kronenkamp zullen vleermuisexcursies georganiseerd worden, waarbij je vleermuizen kunt spotten en we willen de omgeving graag gebruiken als kenniscentrum over vleermuizen. De naastliggende tank wordt een prachtige grote ruimte met een doorsnede van 10 meter en een hoogte van zo’n 10 meter. Op dit moment zijn we druk bezig met de fondsenwerving voor het 360o -theater dat we hier in willen onderbrengen.