• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Bouwen en wonen op industrieterrein, gedurfd en geliefd

3 maanden geleden. 

Medio november 2018 was het zo ver. De eerste concrete bouwbewegingen aan de oostzijde van de Zaan in Zaandam waren een feit. Na de sloop in september 2017 lag het project tijdelijk stil vanwege de bouwvergunning en de bezwaren. Inmiddels is het nieuwe wooncomplex klaar en zijn de woningen opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Wij blikken terug met architectenduo Johan Krol en Steven Brunsmann van Nunc Architecten.

Woning met identiteit

Ongeveer een jaar geleden werden de eerste palen geboord op de plek van de voormalig  koek- en beschuitfabriek De Witte Olifant. In slechts één jaar tijd werd er een blok van negen kadewoningen en acht appartementen gerealiseerd in een industrieel lint langs het water. "De variatie in gevels zorgt er voor dat elke woning een eigen identiteit heeft gekregen." vertelt Johan van Nunc Architecten.

Aanwinst voor de stad

Samen met collega Steven gaf Johan vorm aan de nieuwe woningen. Ze beschouwen zichzelf niet ‘zo maar’ als architecten, maar als echte ontwerpers. Bijvoorbeeld ontwerpers van een mooi geveltje. "Onze kracht en passie zit hem in het meedenken. Het geeft ons voldoening wanneer we een mooi nieuw gebouw aan de stad kunnen toevoegen.  Zo'n aanwinst voor de stad moest ook De Witte Olifant worden".

Robuust en stoere bakstenen 

Ongeveer acht jaar geleden ontdekten Johan en Steven het al bestaande,  oude gebouw en dachten ze: "Deze locatie leent zich uitstekend voor herontwikkeling. Welke partij zou het aandurven om hier een nieuw woongebouw neer te zetten, dat recht doet aan het rijke Zaanse verleden?” In Friso Bouwgroep vonden Johan en Steven die enthousiaste partij. Vervolgens gingen ze aan de slag met het ontwerp. “Het moest een robuust gebouw worden. Opgetrokken uit stoere bakstenen. In de basis heel simpel, zonder overbodige toeters en bellen. Kortom, een bouwwerk dat eer doet aan de plek en huidige De Witte Olifant".

Eenheid en verscheidenheid

Tegelijkertijd streefden het architectenduo naar eenheid in verscheidenheid. “Als je goed kijkt is de plattegrond van elke woning net weer even anders. Die dosis eigenzinnigheid zorgt ervoor dat elke eengezinswoning en elk appartement in de nieuwe Witte Olifant straks een eigen identiteit en uitstraling heeft.” Een belangrijke rode draad is het contact met het water. Elke woning is zo ontworpen dat de  aanwezigheid van de Zaan ten volle benut wordt. Vanuit je woonkamer of vanaf je vlonder, balkon  of dakterras geniet je van een imposant panorama: de lange vrachtschepen die voorbij schuiven en de voortdurend wisselende wolkenluchten boven de Zaan. Wonen op voormalige industriële locaties aan de Zaan bevindt zich nog in de kinderschoenen. “Maar zoals we hier hebben gezien, waren er voldoende belangstellenden die een pioniersrol wilden vervullen.” besluiten Johan Krol en Steven Brunsmann.