• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Start bouw 20 woningen Midlum en Wijnaldum

1 maand geleden. 

In opdracht van De Bouwvereniging uit Harlingen is Friso Bouwgroep deze week begonnen met de bouw van 20 sociale huurwoningen. Het gaat in totaal om 20 woningen, waarvan 10 worden  gebouwd in Midlum en 10 in Wijnaldum. Het project is vergelijkbaar en een vervolg op Plan Zuid fase 2 in Harlingen: de 110 woningen die Friso vorig jaar in opdracht van De Bouwvereniging realiseerde.

Bouwteam met een doel

Samen opdrachtgever, architect en partners als Otte Installaties uit Sneek, Ingenieursburo Meijer & Joustra uit Heerenveen en Invent Advies uit Beilen wordt in bouwteam gewerkt aan zowel het ontwerp, de engineering als uitvoering. Beide locaties worden gelijktijdig uitgevoerd. ‘Ondanks dat er verschillende procedures voor beide locaties gevoerd moeten worden, is het belangrijk om de uitgangspunten van de opdracht te bewaken’ licht Technisch Ontwikkelaar Marcel Minnema van Friso Bouwgroep toe. 

Levensloopbestendige woningen

Om plaats te maken voor de nieuwbouwwoningen zijn er in Midlum 14 en in Wijnaldum 15 woningen gesloopt. Omdat er sprake is van een bevolkingskrimp in beide regio’s komen er in beide dorpen 10 woningen voor terug. De woningen worden levensloopbestendige woningen naar een ontwerp van Alynia Architecten. Deze woningen hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond en een tweede slaapkamer op de verdieping.

Duurzaam en comfortabel wonen

Net als in Harlingen gaat het ook in Midlum en in Wijnaldum om duurzame woningen. In de woningen wordt een warmtepomp geïnstalleerd, een WTW-unit geplaatst waardoor de woning goed geventileerd blijft en ook worden de woningen opgeleverd met vloerverwarming. Daarnaast worden er zonnepanelen op de daken geïnstalleerd. Zo zijn de woningen klaar voor de toekomst!

Boren in plaats van heien

Deze week is de bouw gestart. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken in de omgeving wordt er gebruik gemaakt van boorpalen in plaats van heipalen. Hierdoor zijn de trillingen van het plaatsen van de funderingspalen minimaal. Om de bouwtijd flink te verkorten worden de woningen gebouwd door middel van het prefab casco-systeem van Friso. Dit zijn kant en klare betonelementen welke in onze fabriek al van isolatie en van houten kozijnen worden voorzien. Zonder kieren, spleten en naden, waardoor een zeer hoge luchtdichtheid wordt gerealiseerd. Naar verwachting worden de woningen in oktober opgeleverd.

Impressie Midlum

Impressie Wijnaldum