• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Delfzijl is een fijne woonplek rijker

1 maand geleden. 

Het appartementencomplex aan de Spoorstraat in Delfzijl is klaar! Deze maand zijn de 15 aardbevingsbestendige sociale huurappartementen opgeleverd. Friso realiseerde de appartementen in opdracht van woningcorporatie Acantus.

Gasloze, aardbevingsbestendige, NOM woningen

Het project, ontworpen door Noordeloos Architecten, bestaat uit 15 aardbevingsbestendige 3-kamerappartementen. Het appartementencomplex heeft een centrale ligging in het centrum van Delfzijl, dichtbij de haven en alle voorzieningen op steenworp afstand. De appartementen zijn ruim en duurzaam. Het gebouw aan de Spoorstraat is één van de eerste appartementencomplexen in Nederland met Nul-op-de-Meter (NOM). Dit betekent dat de appartementen minstens evenveel energie opwekken als dat de appartementen en de huishoudens gaan verbruiken. Ook zijn de appartementen gasloos opgeleverd. Dit houdt onder andere in dat de bewoners elektrisch gaan koken.

Drukpalen in plaats van traditionele heipalen of boorpalen

In verband met de naastgelegen bebouwing en de bodemgesteldheid is er tijdens de bouw van het appartementencomplex gekozen voor een alternatieve funderingsmethode. In plaats van traditionele heipalen of boorpalen zijn er zogenaamde drukpalen gebruikt als fundering. Deze palen zijn met een extreem zware stelling aangevoerd en vervolgens in de grond gedrukt. Deze methode maakt weinig geluid, veroorzaakt nagenoeg geen trillingen en er komt geen grond omhoog. Deze methode was nooit eerder door Friso toegepast.

 

De gevel heeft een geheel eigen karakter gekregen door de toegepaste kleuren en materialen. De houten galerijen, welke zijn afgedekt met licht doorlatende zonnepanelen zorgen voor een mooie afwerking van het geheel.