• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Build a better world now - Energie Kenniscentrum Leeuwarden wint prestigieuze prijs!

1 maand geleden. 

Het Energie Kenniscentrum in Leeuwarden, ontworpen door Achterbosch Architecten, heeft een prestigieuze prijs in de wacht gesleept. In een speciale editie van de Good Design Awards van  The Chicago Athenaeum, werd het Energie Kenniscentrum in de categorie ‘Architectuur’ als beste beoordeeld.

Hergebruikt en herbruikbaar

Op de voormalige stortplaats de Schenkenschans in Leeuwarden bouwde Friso Bouwgroep in opdracht van Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat slechts zes maanden het nieuwe Energie Kenniscentrum. De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats was het niet mogelijk het fundament voor het nieuwe kenniscentrum in de grond te plaatsen. Er werd daarom gezocht naar andere, innovatieve fundatietechnieken. Het kenniscentrum is nu licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. ‘Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Uiteindelijk is het gebouw op zo’n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd waardoor het lijkt of deze zweeft. De materialen zijn hergebruikt en herbruikbaar, het hele gebouw zou op een andere plek kunnen worden opgebouwd. Het meubilair is grotendeels tweedehands. Zo is er een oude gymnastiekvloer gebruikt als wandbekleding. Het gebouw is zelfvoorzienend in energie, onder meer door het gebruik van vrijkomend gas van de vuilstortplaats,’ vertelt projectleider Klaas Dijkstra van Friso Bouwgroep.

Het kenniscentrum is nu licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. ‘Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren.

Positieve invloed op omgeving

De winnaars werden bekendgemaakt door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design en The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies. Allen voldeden zij aan het motto van de organisatie: Build a better world now. Het ontwerp voor het Energie Kenniscentrum Leeuwarden bleek het enige uit Nederland afkomstige design dat er met een trofee vandoor ging. Dat je deze prijs niet zomaar wint, blijkt ook uit de hoge eisen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Zo waren hergebruik en behoud belangrijke thema’s. "Er waren honderden inzendingen uit 35 landen, waarbij het nieuwe kantoor dus als beste uit de test kwam. Deze prijs is heel bijzonder en geeft ons vleugels in deze bijzondere Covid 19-tijden," geeft Hans Achterbosch aan in een reactie op LinkedIn. Volgens de jury maakte het ontwerp gebruik van geavanceerde methoden en technieken om een positieve invloed op de omgeving uit te kunnen oefenen.

Volgens de jury maakte het ontwerp gebruik van geavanceerde methoden en technieken om een positieve invloed op de omgeving uit te kunnen oefenen.

Samen dromen, denken, durven én doen

De energiecampus, waar het kenniscentrum gerealiseerd is levert naast het kantoren voor Ekwadraat en Oosterhof Holman in de toekomst ook ruimte voor kennisinstellingen en startups, die doorontwikkeld kunnen worden tot grownups. Het is de plek waar alle kennis op het gebied van energie samenkomt en synergie ontstaat tussen diverse partijen. Ook wordt het dé locatie voor kennisdeling in experimenten of productie en kunnen er nieuwe technologieën worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. "Energiecampus Leeuwarden wordt hét corporate campusterrein binnen de gemeente Leeuwarden dat groene energie levert voor eigen gebruik en de stad Leeuwarden”, licht Douwe Faber, directeur van adviesbureau Ekwadraat toe. "De Energiecampus Leeuwarden is geen idee meer, maar werkelijkheid vult Harm Beerda, algemeen directeur van Koninklijke Oosterhof Holman, de initiatiefnemer van de Energiecampus Leeuwarden aan. Het is straks de plek waar samen wordt gewerkt aan het concretiseren van de energietransitie. Samen dromen, denken, durven én doen".


Expositie

Vanaf 1 juli 2020 zijn de winnende ontwerpen, waaronder het design van Achterbosch Architecten, te zien tijdens een duurzame expositie in het Atheense European Centre’s Museum. De bezichtiging is geopend tot en met augustus 2020.