• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Nieuws

Ziel van Havezate Oldengaerde blijft bewaard

2 maanden geleden. 

Bij de geschiedenis van Drenthe denken veel mensen direct aan de Hunebedden. Maar er is veel meer cultureel erfgoed te vinden. Stichting Het Drentse Landschap zet zich in om dit culturele en natuurlijke erfgoed te behouden. Zo ook landgoed Oldengaerde in Dwingeloo. Jurriëns Noord restaureerde de Havezate, die binnenkort gebruikt gaat worden als trouw- en vergaderlocatie.

Echte vakmensen

Oldengaerde is een uitgestrekt landgoed van 17 hectare, met daarop rijksmonumentale gebouwen, en overtuin en rabattenbos. Toen de Stichting het als schenking kreeg was het in slechte staat.  Monumentenadviseur Jermo Tappel vertelt hoe het begon: “Wij hebben het landgoed in 2013 gekregen van de vier gezusters Willinge. Voorwaarde was dat de ziel van Oldengaerde bewaard zou blijven. Dat betekent dat we het pand niet alleen moesten restaureren, maar ook dat de antieke meubels weer in het pand terug zouden komen.” Een lang proces; Niet alleen het vergaren van subsidies was een uitdaging, ook het maken van een goed restauratieplan vereiste veel kennis van zaken. Een klus die je ook niet zomaar even aan iemand gunt. “Wij zochten naar echte vakmensen, daarom zijn we met Jurriëns Noord in zee gegaan”.


Fotografie: Dorens van der Werf 

“Wij zochten naar echte vakmensen, daarom zijn we met Jurriëns Noord in zee gegaan”.

Verschillende bouwstijlen

“Het gebouw is niet in één keer gebouwd. Uit houtboringen kunnen we concluderen dat er tal van bouwperiodes geweest zijn. Het eerste deel is in het begin van de 15e eeuw gebouwd. In de loop van de eeuwen is het vervolgens uitgebreid en aangepast. Zo is tussen 1650 en 1660 de voorgevel geplaatst en naar alle waarschijnlijkheid in 1717 de achtergevel. Elke periode had een eigen bouwstijl die in het gebouw terug te vinden is.”

De ziel van Oldengaerde bewaren

Projectleider Ernest Jager van Jurriëns Noord vindt de restauratie een hele verantwoordelijkheid: “We hebben de klus in bouwteam aangenomen. Daarmee is onze verantwoordelijkheid voor het gezamenlijke plan groter. Tijdens de opnames waren wel wat zaken aan het licht gekomen, maar bij dergelijke ingewikkelde panden komen altijd nog verrassingen om de hoek. Wat het in dit geval nog gecompliceerder maakte, was dat het tijdens de opnames helemaal vol stond met antiek. Dan lijkt het ook al snel heel wat natuurlijk.” Tijdens de bouw kwam het team dus vaak voor verrassingen te staan. Verrassingen die telkens om een adequate oplossing vroegen. “Restaureren is discussiëren”, zegt Tappel. “Het mooie van een  bouwteam met een mix van deskundigen is dat je met elkaar altijd een oplossing vindt. Het was een prettige samenwerking. Voor Jurriëns Noord heb ik dan ook niets dan lof.”


Fotografie: Dorens van der Werf 

Tijdreis

“Een tijdreis, “ zo noemt Jager de restauratie. “We zijn zoveel bijzondere dingen tegen gekomen. Bijvoorbeeld het 19e-eeuwse-behang, waarvan we de ontbrekende delen hebben laten restaureren door Studio Das. Zij hebben met stempels uit de 3D-printer op Japans papier het behang gedrukt. Ook

het authentieke en zeer zeldzame goudleer behang uit 1710 is een echte eye-catcher. En wat denk je van de pantys die we in de meidenkamer als dakisolatie hebben gevonden? Of de wijnfles van 200 jaar oud die onder de vloer lag? Dat zijn de leuke verrassingen van restauratieprojecten.


Virtuele rondleiding 

Door de maatregelen in verband met het Coronavirus was het niet mogelijk dat er door Stichting Het Drents Landschap een open dag georganiseerd werd. Om toch de gelegenheid te bieden een kijkje te nemen is er een virtuele rondleiding door Oldengaerde georganiseerd. Op die manier kan iedereen vanuit huis een kijkje nemen en met eigen ogen zien hoe mooi het resultaat is geworden. Bekijk de virtuele rondleiding hieronder. Klik op de afbeelding of ga rechtstreeks naar: https://www.drentslandschap.nl/rondleiding