• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Projectenoverzicht

Earth Simulation Lab Utrecht

Eigendom van BARCODE Architects.jpg

Heidelberglaan 8


Duurzame onderzoeksfaciliteit 

In het Earth Simulation Lab is ruimte voor fysische onderzoeksfaciliteiten en bijbehorende voorzieningen. Het gebouw wordt duurzaam en met effectief gebruik van bestaande elementen gerealiseerd. De universiteit heeft de wil met het ESL een top onderzoeksfaciliteit op het gebied van earth scienes zijn. De faciliteit biedt de mogelijkheid om op deze onderzoeksgebieden een belangrijke speler te zijn en te blijven.

Nieuw gezicht met behoud bestaand casco

Het nieuwe onderkomen van ruim 7000m2 gaat onderdak bieden aan o.a. het HPT-lap, laboratoria, microscopieruimten, werkplaatsen, opslag en kantoren. De structuur van het Robert J. van de Graaflab en dan met name het karakteristieke zware casco, wordt grotendeels behouden. De kantoren worden aan de zuid- en oostgevel van het gebouw geplaatst; werkplaatsen en laboratoria worden in de binnenring van het gebouw geplaatst. Het gebouw krijgt daarmee een duidelijke structuur en indeling.

Voor de realisatie van het ESL wordt het casco van het voormalige gebouw hergebruikt. Het versterken van de bestaande constructie met koolstof lijmwapening zorgt ervoor dat de bestaande constructie kan worden gehandhaafd.  “Voor Friso een mooie uitdaging om een relatief oud en grijs gebouw een nieuw modern  gezicht te geven”, aldus Gerben de Boer (kostendeskundige Friso Bouwgroep).  “Ook het duurzaamheidsaspect (minimaal Breeam certificaat “Very Good”) draagt daar haar steentje aan bij. Het specifieke kenmerk van het werk is de klimaatgevel en de daarop afgestemde klimaatinstallatie. Dit is een 'actieve' gevel die op een slimme manier gebruik maakt van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het binnenklimaat te beheersen”, sluit de Boer af. 


Naar het overzicht

Routebeschrijving
Uitvoering door Aannemingsmaatschappij Friso
Status Opgeleverd
Architect BARCODE Architects
Opdrachtgever Universiteit Utrecht Vastgoed en Campus

Project afbeeldingen

20180613_ESL_104 copy.jpg 20180613_ESL_113 copy.jpg