• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Projectenoverzicht

Nieuwbouw TopsportZorgCentrum Groningen

181115ERO3054.jpg

Laan Corpus den Hoorn 101


In opdracht van Euroborg NV heeft Aannemingsmaatschappij Friso B.V. (onderdeel van Friso Bouwgroep) in samenwerking met Croonwolter&dros, Leeuwenkamp Architecten, Jansen Wesselink en DGMR Bouw de bouw van het TopsportZorgCentrum gerealiseerd. Het multifunctioneel gebouw dat topsport, topzorg, topkennis en top-ondernemen verbindt, zal een brug slaan naar de breedtesport en naar vitaliteit in Noord-Nederland.

De combinatie van al deze functionaliteiten op één locatie en onder één dak is uniek in Nederland en hét visitekaartje om aantrekkingskracht om topsporters, kenniswerkers/studenten (Groningen als City of Talent) en bedrijven te verwerven.

Gezamenlijk initiatief

Het TopsportZorgCentrum (TsZC) is een gezamenlijk initiatief van de hoofdgebruikers FC Groningen, InterPsy en VNO-NCW / MKB Noord in directe samenwerking met Euroborg NV en Provincie Groningen. 

Meer dan topsport

Euroborg NV treedt op als opdrachtgever en verhuurder voor het ‘Groene centrum’. Oud-schaatser en topcoach Gerard Kemkers gaat er namens FC Groningen aan de slag als manager Topsport en Talentontwikkeling. Het TsZC is bedoeld als broedplaats waar topsport, zorg, kennis en bedrijven bij elkaar komen om een sport- en beweegklimaat te stimuleren, innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, en de kwaliteiten van de regio breder op de kaart te zetten.

Onderdeel van deze topsportgedachte is het Performance Center, een kenniscentrum dat op wetenschappelijk verantwoorde wijze de fysieke gesteldheid, mentale weerbaarheid, technische prestaties, tactische concepten en lifestyle van sporters tracht te optimaliseren.

Opzet gebouw

De begane grond is bestemd voor FC Groningen. Zowel het eerste elftal als alle zes opleidingsteams krijgen de beschikking over een eigen kleedkamer. Daarnaast is er een multifunctionele topsporttrainingshal gerealiseerd met onder meer een 40m sprintbaan waar ook topsporters andere takken van sport kunnen trainen.

Op de eerste verdieping is er een openbaar toegankelijk horeca- en ontmoetingscentrum, kantoren van FC Groningen en het spelershome van de voetballers. Op de tweede verdieping, waarvan InterPsy eigenaar is, is een ‘zorglaag’ met als thema’s sportzorg, vitaliteit en bewegen. Diverse zorgpartijen - waaronder het Martini Ziekenhuis - gaan daar een gezamenlijk concept voor het brede publiek neerzetten. Werkgeversorganisatie VNO-NCW / MKB Noord is hoofdhuurder van de derde verdieping. De combinatie met sport en zorg en het bedrijfsleven zorgt voor synergie en kruisbestuiving, en moet resulteren in de meest vitale werkplek van Noord-Nederland.

Beeldbepalend

Het pand heeft een opvallende groene aluminium gevel, waarmee het een beeldbepalend gebouw langs de A7 wordt. Het gebouw is opgeleverd en is klaar voor de hoofdgebruikrs om er hun intrede in te maken.


Meer informatie?

Op de hoogte blijven van dit project? Like onze facebookpagina en volg het project op de voet.


Naar het overzicht

Routebeschrijving
Meer informatie www.frisobouwgroep.nl
Uitvoering door Aannemingsmaatschappij Friso B.V.
Status Opgeleverd
Opleverdatum 2018
Architect Leeuwenkamp Architecten
Opdrachtgever Euroborg NV