• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Projectenoverzicht

Nieuwbouw Uniformberoepen ROC Friese Poort

150410 Leeuwarden, UB ROC Friese Poort_WAA exterieur kl.jpg

Egelantierstrjitte 1


De opleiding 'Uniformberoepen' aan de ROC Friese Poort in Leeuwarden heeft een nieuw onderkomen. De huidige locaties aan de Ouddeelstraat (VeVa) en Wilaarderburen (HTV en Beveiliging) voldeden niet meer aan de wensen en eisen die gesteld werden aan het type onderwijs. Maandag (19 december 2016) werd het contract voor de nieuwbouw officieel ondertekend. Aannemingsmaatschappij Friso voerde de bouwwerkzaamheden uit. Pranger & Rosier was verantwoordelijk voor de installaties. De bouw ging begin 2017 van start en in slechts 7 maanden gebouwd.


Op de foto (v.l.n.r.): M. Mulder, Pranger & Rosier, H. Dedden, Friso Bouwgroep, R. Meijerink, lid College van Bestuur ROC Friese Poort en P. Schievink, architect WAA.

Nieuw onderkomen voor 800 leerlingen

Binnen de opleiding Uniformberoepen worden leerlingen opgeleid voor particulier beveiliger, handhaver toezicht en veiligheid of voor een baan bij de Defensie als soldaat, korporaal of onderofficier. Begin 2017 is aan de Egelantiersstraat en de Schieringerweg in Leeuwarden (nabij Kalverdijkje) begonnen met de nieuwbouw, welke een nieuw onderkomen biedt aan ruim achthonderd leerlingen.

Het nieuwe gebouw zal het onderwijs zo goed mogelijk stimuleren en faciliteren. In overleg met de gemeente Leeuwarden is daarom gekozen voor de locatie aan het Kalverdijkje. Er zijn daar diverse sportfaciliteiten in de directe omgeving, zoals een sporthal, tennisbanen en een binnenzwembad.

Circulaire bouwmethode

Het nieuwe gebouw van ruim 5600m2 is naar een ontwerp van Wind Architecten 100% energie-neutraal gebouwd. Daarnaast zijn de materialen zo gekozen dat ze in een verre toekomst gemakkelijk kunnen worden hergebruikt; de zogeheten circulaire bouwmethode. Dankzij circulair bouwen vermindert de milieubelasting. Dit kan door de levensduur van gebouwen te verlengen, de grondstoffenketens te sluiten en CO2-vermindering. Het energie-neutrale aspect komt met name terug in het gebruik van zonnepanelen en in de inkepingen in het gebouw waardoor er voldoende daglicht binnen treed, zodat kunstmatig licht bijna niet nodig is.

Uniek gebouw in zeven maanden

7 december 2017 de nieuwe locatie voor de opleidingen Uniformberoepen aan de Egelantierstraat in Leeuwarden officieel geopend. Friso Bouwgroep werkte met man en macht aan de nieuwbouw. In slecht 7 maanden tijd werd het nieuwe onderkomen officieel geopend. Tjdens de opening voerder zo’n 200 dansende studenten de zogenaamde Prison Dance op. Militairen van de luchtmacht begeleidden vervolgens VIP’s door een haag van studenten naar de entree, waarna het gebouw met een druk op de knop officieel werd geopend. Genodigden konden het gebouw daarna bekijken. Op vrijdag 8 december werden de deuren open gesteld voor publiek.

.

Facilitair manager Jaap van Brugge: “Vanaf de start start bouw in februari is er door iedereen heel hard gewerkt om dit project te realiseren. En nu zeven maanden later staat er een bijzonder uniek gebouw, geheel volgens planning, waar we super trots op zijn. Vooral te danken aan de korte bouwvergaderingen van maximaal een uur. Gewoon omdat alles conform afspraak is verlopen en er zich geen problemen voordeden.

Door de korte bouwtijd moest alles gesmeerd lopen, vertelt Harry Kingma, hoofduitvoerder van Friso Bouwgroep. "Er vonden veel bewerkingen gelijktijdig plaats. We moesten daardoor alert zijn en fouten zien te voorkomen. Want één fout kan al snel voor vertraging op meerdere fronten zorgen. "Lean" plannen en goed communiceren met onze onderaannemers en nevenaannemer (de installateur) waren daarbij een must."

"Bimmen is geen toverwoord. Alles valt of staat met goede communicatie en niets is vanzelfsprekend"

Daarnaast hebben we heel veel profijt gehad van het Bouw Installatie Model (BIM), waarbij het bouwproces van te voren al visueel gebouwd kon worden, licht Radboud Poortvliet, Projectleider Friso Bouwgroep toe. "Echter, ‘Bimmen’ is geen toverwoord. Alles valt of staat met goede communicatie binnen het projectteam. Niets is vanzelfsprekend. Miscommunicatie is de grootste oorzaak van faalkosten. Wij bimmen om fouten/clashes vooraf op te sporen en alle disciplines op elkaar af te stemmen zodat de montage op de bouw vlekkeloos verloopt volgens planning. En dat is hier gelukt! En daar kunnen we met z’n allen erg trots op zijn."


Bekijk hier alle foto's van het project.

Hoogste score CPG voor circulair gebouw

Naast een vlekkeloos bouwproces is het nieuwe gebouw ook 100% energieneutraal en grotendeels circulair gebouwd. Dat werd tijdens de opening beloond met de uitreiking van het CPG-certificaat door Henk Dedden (namens directie Friso Bouwgroep en alle betrokkenen tijdens de bouw). Het gebouw behaalde ook nog eens de hoogste score voor een onderwijsgebouw in Nederland. De zogenaamde CirculariteitsPrestatie Gebouw, afgekort CPG, is een index die objectief weergeeft hoe circulair en duurzaam een gebouw is. Jaap van bruggen: "Als ROC Friese Poort willen we duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Dat zien we als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en we willen een voorbeeld zijn voor onze studenten".

De nieuwe locatie is circulair en 100% energieneutraal gebouwd.

Met circulair bouwen wordt de milieubelasting verminderd. Alle materialen kunnen hergebruikt worden. In een gebouwpaspoort is bijgehouden waar het materiaal vandaan komt, waar het voor gebruikt werd en waarvoor het na een eventuele sloop nog gebruikt kan worden, voegt Jaap toe. "Dit is allemaal te lezen op de website www.wijbouwencirculair.frl. Nog geen ander schoolgebouw is zo gebouwd. Het gebouw wordt 100% gevoed met energie die we zelf opwekken. Dat doen we met zonnepanelen op het gebouw. Alles in het gebouw werkt daarom ook op elektriciteit, besluit Jaap zijn verhaal"


Bekijk hier alle foto's van het project.

 


Meer informatie?

Meer informatie over dit project vind je op www.wijbouwencirculair.frl. Bekijk hier alle foto's van het project of download onderstaande nieuwsbrieven.

Nieuwsbrief - 1 (april2017

Nieuwsbrief - 2 (juni 2017) 

Nieuwsbrief - 3 (september 2017)

 


Naar het overzicht

Routebeschrijving
Meer informatie www.rocfriesepoort.nl
Uitvoering door Aannemingsmaatschappij Friso b.v.
Status Opgeleverd
Architect Wind Architecten
Opdrachtgever ROC Friese Poort

Project afbeeldingen

DBA-Deelnemer201718.png