• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Projectenoverzicht

Restauratie monumentale boerderij Sint Nicolaasga

DSC_5444.JPG

Westend 13


De boerderij heeft een karakteriek voorhuis met veel behouden elementen uit de oorspronkelijke bouwtijd zoals een opkamer, bedsteden en luiken. Deze elementen zijn geïntegreerd in een hedendaagse woonboerderij waarbij het voorhuis op een vrij eenvoudige wijze in de toekomst als zelfstandige wooneenheid gebruikt kan worden. In het bouwplan was het voorhuis onderdeel van de gehele woning.
 

 De grote achterliggende schuur met gebinten is d.m.v. inbouwpakket van twee verdiepingen omgetoverd tot woonkamer, grote woonkeuken, bijkeuken, badkamer, toilet, vier slaapkamer, studeerkamer en maakt als zodanig met het voorhuis onderdeel uit van de totale woonboerderij. Daarnaast bleef er nog voldoende ruimte in de schuur over voor opslag, stalling van fietsen. Aangetaste sporen (ca. 70 stuks) in originele sporenkap zijn hersteld of vervangen, nieuwe panlatten zijn aangebracht en de originele pannen zijn hergebruikt.

Rond de boerderij is het metsel- en voegwerk hersteld, zijn kozijnen en ramen hersteld en daar waar nodig vervangen. In de nieuwe ramen is isolerende beglazing aangebracht terwijl de monumentale behouden  ramen van isoleren monumentenglas is voorzien. Aan de achterzijde is een groot deel van de buitenmuur verwijderd en door een staalconstructie opgevangen waardoor de mogelijkheid ontstond voor een overkapt ‘zitje’ met zicht op het zuidoosten. In de staalconstructie zijn aan de achterzijde de drie oorspronkelijke stalen ramen opgenomen en derhalve voor het nageslacht behouden gebleven.


Naar het overzicht

Routebeschrijving
Uitvoering door Jurriens Noord
Opdrachtgever Particulier

Project afbeeldingen

DSC_5448.JPG DSC_5431.JPG DSC_5424.JPG DSC_5404.JPG