• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Verduurzaam uw woning

Een goed woonklimaat vergroot het woongenot. Door uw woning te verduurzamen zorgt u niet alleen voor een gezonde leefomgeving en meer comfort, ook spaart u het milieu en bespaart u op uw energierekening.

Energiebesparen hoeft niet duur te zijn. Door het toepassen van enkele tips leeft u al stukken energiebewuster.

Geen tocht of koude voeten meer én geld over? Dat kan! Door uw woning te verduurzamen bespaart u energie en geld. Ook neemt de verkoopwaarde van uw wnonig toe en wordt uw wooncomfort vergroot. Een goed geïsoleerde woning is niet vochtig. U heeft dan ook geen last van schimmel meer. En last but not least, isoleren is goed voor het milieu!

Zo verduurzaamt u uw woning

Naast het aanschaffen van energiezuinige aparaten en cv-ketel, is isoleren de beste manier om uw woning te verduurzamen. Vloerisolatie, spouwisolatie, het aanpassen van de beglazing en het isoleren van het dak zijn hiervoor de mogelijkheden. Voor het isoleren van uw woning zijn tal van isolatiematerialen beschikbaar. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken , isolatiewaarde en voor- en nadelen. De isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt in de Rc-waarde.

Soorten isolatie

  • Organische isolatiematerialen, zoals kurk, vlas, hennep, papier-cellulose, houtvezel en schapenwol.
  • Niet-kunststof isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, cellenbeton en foamglas
  • Kunststof isolatiematerialen, zoals PUR, PIR, Polystyreen, Thermokussens.

Isoleren van het dak

Warme lucht stijgt op. Als uw dak niet geïsoleerd is, gaat er via het dak veel warmte verloren. Het kost dan meer energie om uw woning te verwarmen. Door het dak te isoleren kan flink in het gasverbruik bespaard worden. Hoeveel geld u kunt besparen met isolatie is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat u kiest. Ook uw stookgedrag en de specifieke kenmerken van uw woning zijn hierbij van belang. Er zijn verschillende manieren, materialen en technieken om een dak te isoleren. Isolatie kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant plaatsvinden. Dat laatste is vaak de goedkoopste oplossing. Welke methode voor u het meest geschikt is, hangt af van de dakopbouw. Bij een zolder zonder vaste trap kan volstaan worden met het isoleren van de zoldervloer. Dat is eenvoudiger en goedkoper dan dakisolatie.

Gevel- en spouwmuurisolatie

Via de gevel van uw woning kan veel warmte verloren gaan. Wanneer de gevel van uw woning goed geïsoleerd is wordt de kans op vochtproblemen kleiner. Uw huis wordt een stuk comfortabler en het blijft warmer, waardoor u bespaart op stookkosten. Er zijn verschillende manieren om uw buitenmuur te isoleren. Zo kunt u er isolatiemateriaal tegen aan laten plaatsen (aan de buitenkant) of kunt u ervoor kiezen uw spouwmuur te isoleren. Dit gebeurt door isolerend materiaal in de spouw te blazen. Naast de kou, woren ook geluiden buiten gehouden. En ‘s zomers blijft uw woning langer koel.

Isolerende beglazing

Isolerende beglazing heeft veel voordelen. Door de betere geluidisolatie en de grotere inbraakveiligheid biedt het u meer comfort. Bovendien gaat er minder warmte verloren via dubbel glas en is uw woning sneller op temperatuur. Er zijn verschillende soorten isolerende beglazing, bijvoorbeeld: gewoon dubbel glas, Hoog Rendement-glas (HR++), verbeterd HR++ glas en Triple Glas. Kiest u voor de laatste (duurdere) optie, dan bespaart u al snel enkele honderden euro’s op jaarbasis.

Isolatie van de vloer of bodem

Het isoleren van de vloer van de begane grond of de bodem van de kruipruimte, is effectief en vrij eenvoudig. De energiebesparing is vaak aanzienlijk. Daarnaast wordt het wooncomfort vergroot, doordat de temperatuur op peil blijft (geen koude voeten) en er minder vocht kan ontstaan. Wanneer u een kruipruimte van meer dan 35 centimeter hoog heeft dan kan deze geïsoleerd worden. Er zijn dan drie mogelijkheden:

  1. het isoleren van de onderkant van de vloer;
  2. het isoleren van de bodem van de kruipruimte;
  3. het isoleren van de bodem en de muren van de kruipruimte.

Bij een betonvloer wordt vaak gekozen voor PUR-isolatie die tegen de betonvloer aan wordt gespoten. Bij een houten vloer gaat de voorkeur uit naar isolatie met Drowa-chips of Isolatie-parels. Een alternatief is isoleren met luchtzakken (TonZon). Is er geen kruipruimte, dan kan er voor worden gekozen om de bestaande betonvloer eruit te breken en een nieuwe geïsoleerde vloer aan te brengen. Het voordeel hiervan is dat direct vloerverwarming aangebracht kan worden. Vloerverwarming is een lage temperatuurverwarming die uitstekend gecombineerd kan worden met een zonneboiler of een warmtepomopsysteem. Ook kunt u op de vloer een isolatielaag aanbrengen. De vloer komt dan wel enkele centimeters omhoog. Nadeel hierbij is wel dat de deuren en soms ook de kozijnen moeten worden aangepast.

Isoleren = Ventileren

Hoe beter een woning geïsoleerd wordt, hoe belangrijker het wordt om de woning goed te ventileren. Dat kan door de ramen regelmatig open te zetten. Bij voorkeur op momenten dat er niet of weinig verwarmd wordt in de woning, zoals ‘s nachts. Ook zijn er systemen met mechanische afzuiging in combinatie met roosters in de ramen. De meest actuele ontwikkeling is het gebruik van een balansventilatiesysteem met warmte-terug-win, waarbij zowel de aanvoer als de afvoer wordt geregeld en de uitgaande warme lucht de inkomende koude lucht reeds voorverwarmd. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van sensoren om bijvoorbeeld het CO2 gehalte te meten of de luchtvochtigheid en dat het ventilatiesysteem dan zelf bepaald hoeveel er afgezogen moet worden.

Zelf doen of uitbesteden?

Isoleren is vakwerk. Vaak komt er meer bij kijken dan alleen het aanbrengen van isolatiemateriaal. Onjuist geïsoleerde woningen kosten juist meer dan ze opbrengen. Wanneer bijvoorbeeld dakisolatie niet goed wordt aangebracht ontstaat er een vochtprobleem, waardoor het dak gaat rotten. Laat u dan ook altijd goed adviseren, of laat het werk uitvoeren door een erkend bouwbedrijf.

Deze informatie leest u ook in deze brochure