• Friso Bouwgroep
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49
  • Service & onderhoud

Verduurzaam uw woning

Een goed woonklimaat zorgt voor meer woongenot. Door uw woning te verduurzamen zorgt u voor een gezonde leefomgeving en meer comfort, spaart u het milieu én bespaart u op uw energierekening.
 
Wij vertellen u meer over het verduurzamen van uw woning. We geven tips voor isolatie, energiebesparing en stelden een overzichtelijk schema op waarin u in één oogopslag kunt zien welke isolatiematerialen er zijn, welke isolatiewaarden zij hebben, wat ze kosten en welke voor- en nadelen er aan deze materialen kleven. 
 
 

"Door te isoleren vergroot je het wooncomfort én 

bespaar je op de energiekosten."

 

Waarom uw woning verduurzamen?

Geen tocht of koude voeten meer én geld over? Dat kan! Door uw woning te verduurzamen bespaart u energie en geld. Ook neemt de verkoopwaarde van uw woning toe en wordt uw wooncomfort vergroot. Een goed geïsoleerde woning is niet vochtig. U heeft dan ook geen last van schimmel meer. En last but not least, isoleren is goed voor het milieu. 

 

Zo verduurzaamt u uw woning

Verduurzamen kan op verschillende manier. U kunt uw woning duurzamer maken door te investeren in een energiezuinige cv-ketel en andere energiezuinige installaties en apparaten. Isoleren van vloeren, wanden en dak en het aanpassen van de beglazing zijn goede manieren om uw woning te verduurzamen. Welk isolatiemateriaal u gebruikt is afhankelijk van de situatie.Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, isolatiewaarde en voor- en nadelen. De isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt in de Rc-waarde. 

 

Luchtdicht bouwen

Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid is ‘luchtdicht bouwen. Ongewenste kieren worden gedicht en ongewilde luchtstromen (koudebruggen) voorkomen. 
 
Ventilatie is juist weer wel belangrijk. Luchtdichting voorkomt hinderlijke tocht, vocht en schimmel. Zo is uw woning nog beter geïsoleerd en woont het nog comfortabeler. Houkesloot Toelevering levert een complete prefab schil voor luchtdicht bouwen
 
 

Soorten isolatie

  • Organische isolatiematerialen, zoals kurk, vlas, hennep, papier-cellulose, houtvezel en schapenwol.
  • Niet-kunststof isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, cellenbeton en foamglas
  • Kunststof isolatiematerialen, zoals PUR, PIR, Polystyreen, Thermokussens.

 

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op. Als uw dak niet geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Het kost dan ook meer energie om uw woning op te warmen. Door het dak te isoleren kan flink op het gasverbruik bespaard worden. Hoeveel u kunt besparen door te isoleren is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat u kiest. Ook uw stookgedrag en specifieke kenmerken van uw woning zijn hierop van invloed. 

 
Er zijn verschillende manieren, materialen en technieken om een dak te isoleren. Isolatie kan zowel aan de buitekant als aan de binnenkant. Dat laatste is vaak het goedkoopst. Welke methode voor uw woning het meest geschikt is, hangt af van de dakopbouw. Bij een zolder zonder vaste trap kan volstaan worden met het isoleren van de zoldervloer. Dat is eenvoudiger, sneller en goedkoper dan dakisolatie.
 
 
 

Gevel- en spouwmuurisolatie

Via de gevel van uw woning kan veel warmte verloren gaan. Wanneer de gevel van uw woning goed geïsoleerd is wordt de kans op vochtproblemen kleiner. Uw huis wordt een stuk comfortabler en het blijft warmer, waardoor u bespaart op stookkosten. Er zijn verschillende manieren om uw buitenmuur te isoleren. Zo kunt u er isolatiemateriaal tegenaan laten plaatsen (aan de buitenkant). Ook ku nt u ervoor kiezen uw spouwmuur te isoleren door er isolerend materiaal in te blazen. Naast de kou, worden ook geluiden buiten gehouden. ‘s Zomers blijft uw woning langer koel!
 

Isolerende beglazing

Isolerende beglazing heeft veel voordelen. Door de betere geluidsisolatie en de grotere inbraakveiligheid biedt het u meer comfort. Bovendien gaat er minder warmte verloren via dubbel glas en is uw woning sneller op temperatuur. Er zijn verschillende soorten isolerende beglazing, bijvoorbeeld: gewoon dubbel glas, Hoog Rendement-glas (HR++), verbeterd HR++-glas en Triple Glas. Kiest u voor de laatste, en duurdere optie, dan bespaart u al snel enkele honderden euro’s per jaar.

 

Isolatie van de vloer of bodem

Het isoleren van de vloer van de begane grond of de bodem van de kruipruimte, is effectief en vrij eenvoudig. De energiebesparing is vaak aanzienlijk. Daarnaast wordt het wooncomfort vergroot, doordat de temperatuur op peil blijft en er minder vocht ontstaat. Is de kruipruimte onder uw woning meer dan 35 centimeter? Dan kan deze op de volgende manieren geïsoleerd worden:
1. het isoleren van de onderkant van de vloer
2. het isoleren van de bodem van de kruipruimte
3. het isoleren van de bodem en de muren van de kruipruimte.
 
Bij een betonvloer wordt vaak gekozen voor PUR-isolatie. Deze wordt tegen de betonvlier aan gespoten. Bij een houten vloer gaat de voorkeur uit naar isolatie met Drowa-chips of Isolatieparels. Een alternatief is isoleren met luchtzakken (TonZon). Is er geen kruipruimte, dan kan ervoor gekozen worden de bestaande vloer te verwijderen en een nieuwe, geïsoleerde vloer, aan te brengen. Het voordeel hiervan is dat direct vloerverwarming aangebracht kan worden. Vloerverwarming is een lage temperatuurverwarming die uitstekend gecombineerd kan worden met een zonneboiler of een warmtepompsysteem.
 
Is het mogelijk om de vloer op te hogen? Dan is het een optie om een isolatielaag over de bestaande vloer aan te brengen. Houd daarbij wel rekening met bestaande deuren en kozijnen. Het kan zijn dat die dan aangepast moeten worden. 
 
 

Isoleren = Ventileren

Hoe beter een woning geïsooleerd wordt, hoe belangrijker het wordt om de woning goed te ventileren. Dat kan door de ramen regelmatig open te zetten. Bij voorkeur op momenten dat er niet of weinig verwarmd wordt in de woning, zoals ‘s nachts. Mechanische ventilatie is ook een goede manier om uw woning te voorzien van verse luchtt. De meest vernieuwende manier om uw woning te ventileren is door gebruik te maken van een balansventilatiesysteem met warmte-terugwin. Deze regelt de aan- en afvoer van lucht zo dat de uitgaande warme lucht, de inkomende koude lucht alvast voorverwarmd. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van sensoren om bijvoorbeeld het CO²-gehalte of luchtvochtigheid te meten. Het ventilatiesysteem bepaalt dan zelf hoeveel er afgezogen moet worden.

 

Zelf doen of uitbesteden?

Isoleren is vakwerk. Vaak komt er meer bij kijken dan alleen het aanbrengen van isolatiemateriaal. Onjuist geïsoleerde woningen kosten juist meer dan ze opbrengen. Wanneer bijvoorbeeld dakisolatie niet goed wordt aangebracht onstaat er een vochtprobleem, daardoor kan het dak gaan rotten. Laat u dan ook goed adviseren, ,of laat het werk uitvoeren door een erkend bouwbedrijf. 
 

 

Meer informatie over verduurzamen van uw woning?

Wilt u meer weten over het isoleren van uw woning? Wij helpen u graag!
 
Neem contact op met onze vestiging in Leeuwarden.
 
 
Contactpersoon: Abe de Boer
a.deboer@frisobouwgroep.nl
t. 058 - 267 43 00
 
www.frisobouwgroep.nl
 

Deze informatie leest u ook in deze brochure en de bijlage met isolatiematerialen.

 


 

 

 

Meer lezen over het verduurzamen van uw woning? Deze sites zijn de moeite waard:

www.verbeteruwhuis.nl
www.milieucentraal..nl
www.milieucentraal.nl/themas/energiebesparen/isoleren-en-besparen
www.geas.nl/woningisolatie
www.partnertransitie.nl
www.immoweb.be
www.kinspaninsulation.nl