Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Duurzaam innovatiecentrum Plus Ultra Groningen bereikt hoogste punt

31 maart 2022

Duurzaam innovatiecentrum Plus Ultra Groningen bereikt hoogste punt

Op de Zernike Campus is de bouw van Plus Ultra Groningen in volle gang. Donderdagmiddag 31 maart werd het officiële hoogste punt bereikt. Kadans Science Partner ontwikkelt hier een nieuw multifunctioneel gebouw op de onderwijscampus in Groningen. In opdracht van Kadans is Aannemingsmaatschappij Friso vorig jaar mei gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden. Het nieuwe innovatiecentrum biedt straks kantoor- en laboratoriumruimten voor innovatieve bedrijven, instellingen en start-ups.

Hoogste punt voor uniek innovatiecentrum

Onder toeziend oog van alle projectbetrokkenen en toekomstige huurders werd donderdag het hoogste punt feestelijk gevierd. Wethouder Roeland van der Schaaf onthulde een groot vallend doek voor de toekomstige polycarbonaat gevel. Daarnaast vond er een live interview plaats met o.a. de commercieel directeur Chiel van Dijen van Kadans, algemeen directeur Henk Dedden van Friso Bouwgroep en de nieuwe huurder Dick Plomp van TNO.

Hoge duurzaamheidsambitie en circulaire materialen

Voor Friso is de bouw van Plus Ultra extra bijzonder aangezien de bouw van het project een hoge duurzaamheidsambitie heeft. Zo wordt het gebouw voorzien van PV-panelen op het dak en krijgt een warmtepomp, waardoor het gebouw volledig gasloos wordt. Daarnaast worden er circulaire materialen toegepast, zo zijn de panelen en vliesgevels herbruikbaar zodat het gebouw bijdraagt aan de toekomstbestendigheid. Uiteindelijk dragen de duurzaamheidstoepassingen bij aan het behalen van het BREEAM Excellent-certificaat, welke de duurzaamheidprestatie van het gebouw aangeeft. Recentelijk werd al het BREEM-NL Excellent duurzaamheidscertificaat toegekend voor het ontwerp van Plus Ultra Groningen.


‘Naast een hoge duurzaamheidsambitie, worden er ook circulaire materialen toegepast, zo zijn de panelen en vliesgevels herbruikbaar zodat het gebouw bijdraagt aan de toekomstbestendigheid.’

Friso is inmiddels aardig bekend met het BREEAM-certificaat. ‘We hebben hier ruime ervaring mee vertelt Henk Dedden in zijn toelichting. ‘Een ander project van ons, New Nexus in Haren, heeft onlangs de hoogst haalbare certificering (BREEAM Outstanding) gehaald. Deze ervaring nemen we graag mee naar nieuwe projecten en delen we vervolgens weer met andere experts. Samen gaan we de uitdaging aan en proberen we het hoogst haalbare na te streven.’

Focus op Campus Groningen

In het ruim 10.000 m² grote bedrijfsverzamelgebouw van 5 verdiepingen komt straks een scala aan kantoren, laboratoria, testfaciliteiten, vergaderruimtes en ontmoetingsplekken. De samenwerking tussen organisaties in het gebouw richt zich op energie, chemie, life sciences en big data, aansluitend op de focus van Campus Groningen. Zo zal DNV er een waterstof-innovatiecentrum gaan realiseren en TNO zal zich richten op ICT en security.

De Plus Ultra Community

De startende, groeiende en gevestigde bedrijven en organisaties leveren allemaal een bijdrage en bouwen mee aan de Plus Ultra ‘community’. Alle faciliteiten in het gebouw worden zo veel mogelijk voor alle gebruikers ter beschikking gesteld; Van de entree met lunchgelegenheden tot informele zitjes, vergaderruimten en pantry’s op alle verdiepingen. Iedere gebruiker, totaal 8 huurders, huurt naar rato een aandeel van de algemene ruimten. Uiteraard zijn de eigen gehuurde ruimte goed fysiek af te scheiden van de openbaar toegankelijke ruimten. ‘Tijdens de bouw van het casco kunnen de huurders hun eigen wensen doorgeven aan Kadans. Voor de bouwvak verwachten we het casco op te leveren, waarna we vervolgens medio oktober 2022 het gehele bouw verwachten klaar te hebben’, vult Henk Dedden aan.

Atrium versterkt beleving in gebouw

Proof of the Sum Architecten maakte het ontwerp met een bijzondere gevel van polycarbonaat. Dit stevige, harde en helder transparante materiaal wordt voor het binnen- en buitenblad toegepast. Om het daglicht tot diep in alle ruimtes toe te laten wordt in het basisvolume een groot atrium van CLT aangebracht. Dit atrium vormt de spreekwoordelijke long van het gebouw en versterkt de belevingskwaliteit voor alle gebruikers en bezoekers van Plus Ultra Groningen. De entree van het gebouw ligt aan de oostkant (rechts) en sluit aan op de Zernikelaan. Plus Ultra is goed bereikbaar. Het gebouw krijgt een eigen parkeerterrein met circa 130 autoparkeerplaatsen, een uitgebreide fietsenstalling en douchevoorzieningen in het gebouw.

Meer weten over de bouw van Plus Ultra?

Ga voor meer informatie over Plus Ultra Groningen naar de website van: Plus Ultra Groningen - Kadans

Betrokken partijen: